Близо половината българи не знаят правилото за пълния член

Мнозинството не смята четенето на книги за предпоставка за добър живот

Близо половината българи не знаят правилото за пълния член

Почти половината българи имат сериозни проблеми с правилото за пълния и краткия член в българския език, установи национално представително изследване на социологическата агенция "Галъп", публикувано в понеделник. То е проведено по повод 24 май.

В анкетата участниците са попитани как е правилно да се напише: "МагазинА се премести" или "МагазинЪТ се премести". Въпросът има и уловка - "И двете са верни". Едва 53% от участниците дават правилен отговор, други 16% залагат на "МагазинА се премести“, а 15% споделят, че и двата варианта са верни. Общо 16% си признават, че не знаят.

Интересното в случая е, че младите хора до 25 години отговарят по-скоро вярно - 61% от тях посочват правния отговор. Сред хората на възраст над 66 години отговорилите вярно са само 38%. В голяма степен правилно отговаря и групата на хората на възраст от 56 до 65 години. Хората с по-високо образование отговарят по-правилно.

"Галъп" избира точно този пример, защото надписът е доста разпространен (и в двата си варианта) и много обсъждан.

Анкетата проверява и отношението на българите към твърдението "Не е необходимо да си прочел много книги, за да живееш добре". Общо 53% се съгласяват с него, 35% са на обратното мнение, а 12% отговарят с "Не знам".

"Това твърдение звучи двусмислено – то може да е констатация, но може да изразява и съжаление, а дори и одобрение. Точно защото е многозначно, то разкрива достатъчно любопитна обществена картина. На практика няма разлика в отговорите на различните демографски групи", се казва в изводите към изследването.

"Галъп" пита хората и за отношението им към начина, по който се празнуват съвременните абитуриентски балове. Общо 56% не одобряват начина, по който баловете се провеждат сега, а 27% го одобряват. Сред групите на хората на възраст между 18 и 25 години, както и сред тези на възраст между 26 и 35 години, преобладават онези, които харесват начина, по който се провеждат баловете. При най-младите например има близо 70% одобрение. Точно 70% е неодобрението при хората над 70 години.

Изследването е проведено от 11 до 18 май сред 816 души. То е представително за пълнолетното население на страната. Абсолютното максимално отклонение е ± 3.5% при 50% дялове. Един процент от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Споделяне

Още от България