Близо половината от загиналите пешеходци т.г. са на над 64 години

Близо половината от загиналите пешеходци т.г. са на над 64 години

48% от загиналите пешеходци по пътищата в България от началото на годината са на над 64-годишна възраст, съобщи в четвъртък вътрешният министър Веселин Вучков по време отбелязване на Международния ден на възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия.

"34% от ранените пешеходци за последните 10 месеца са отново възрастни хора над 64 години. Именно по тази причина в рамките на инициатива на ООН, тази година в България поставяме акцент именно върху безопасността по пътищата на възрастните граждани над тази възраст. Безопасността на движението не е по силите само на една институция или организация", добави МВР шефът.

По думите на Вучков т.г. 571 души са загинали в катастрофи, а ранените са 7412. Той посочи, че ще прояви максимална приемственост, защото независимо от промените в ръководството на МВР този проблем остава приоритетен.

"Когато става въпрос за отнет човешки живот едва ли можем да говорим за прогрес. ЕС си е поставил за задача да намали с 20% жертвите по пътищата в Европа. Тази година има ръст на жертвите по пътищата. Трябва непрекъснато да координираме своите усилия. Необходима е много добра превантивна дейност и разяснителна кампания", каза още вътрешният министър.

Споделяне

Още от България