БЛС не предвижда протести и не иска оставки

Българският лекарски съюз приема предприетите от МЗ и НЗОК стъпки в посока удовлетворяване на исканията на съсловната организация (отмяна на Постановление 94 и актуализация на бюджета на Здравната каса) и на този етап съсловната организация не предвижда организиране на протестни действия или искане на оставки на ръководствата на МЗ и Касата, съобщиха от БЛС след Национален съвет на организацията, на който са присъствали министърът на здравеопазването Таня Андреева, зам.-министърът Бойко Пенков и зам.-управителят на Здравната каса Динчо Генев.

В работната група на МЗ по изменение на Постановление 94 ще се включат и експертите на БЛС.

Приетото през април постановление въведе лимити за болниците. В документа изрично бе записано, че надлимитната дейност няма да се заплаща на болниците. Досега тя се финансираше след проверка от Националната здравноосигурителна каса.

В началото на май БЛС постави на здравното министерство ултичатум до 30 май да бъде отменено постановлението и заплаши, че в противен случай ще иска оставката на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева на общонационален митинг-протест в София.

В съобщението за заседанието на Националния съвет се посочва, че относно наболелите проблеми в областта на Спешната помощ министър Андреева е подкрепила направените от БЛС конкретни предложения.

Съсловната организация настоява за цялостна програма за развитие на спешната помощ, която да е краткосрочна и да стартира незабавно, както и за поетапното увеличение на заплатите на работещите в спешния сектор, залегнало и в приоритетите на министъра на здравеопазването.

Трябва да се разработят и единни правила за разпределение на работните заплати, което ще гарантира допълнително стабилност и сигурност в системата. Договорено е и работна група към БЛС да започне своевременно подготовката на документ, засягащ нормативната част от работата на Спешна помощ, който по-късно да бъде внесен за одобрение в Министерство на здравеопазването.

Споделяне

Още по темата

Още от България