БНТ и БНР да се приватизират, предлагат от НДСВ и ОДС

Българската национална телевизия (БНТ) и Българското национално радио (БНР) да бъдат приватизирани, а предназначената за тях държавна субсидия да бъде разпределена на конкурсен принцип, предложи шефът на парламентарната комисия по икономическа политика Валери Димитров (НДСВ) на среща, организирана от Българската медийна коалиция (БМК).

Председателят на БМК Георги Лозанов, който пръв лансира тази възможност, каза, че според него никой в момента не мисли, че БНТ и БНР са обществени медии.

Доц. Лозанов предлага държавната субсидия за БНТ и БНР да отива целево само за предавания с обществен характер. Според него една от конфликтните точки в сегашната ситуация е правото на държавните медии да имат собствени приходи от реклама и едновременно с това да получават бюджетна субсидия.

Скандалът в БНТ избухна след като се разбра за договор с руската рекламна компания "Видео Интернешънъл", сключен от бившия генерален директор Кирил Гоцев зад гърба на Управителния съвет. Заради този договор Гоцев бе атакуван, че управлява непрозрачно обществената телевизия. Допълнително той бе обвинен и заради значително намалелите приходи от реклама в държавната медиа.

На поредната дискусия, посветена на необходимостта от ново медийно законодателство, бе лансирана идея за създаване на вътрешен финансово-контролен съвет от представители на различни ведомства и институции или на общ външен надзорен орган за БНТ и БНР.

Според депутата от ОДС Благой Димитров, който вече е внесъл предложение за приватизацията на националната телевизия и радио, те могат да запазят своята обществена функция, но капиталът в тях да бъде частен. Димитров смята също, че законодателно може да се регламентира процедура по избор на международни инвеститори, които да кандидатстват за раздържавяването на БНР и БНТ.

Участници в днешната дискусия предложиха изборите на шеф на двете медии, които СЕМ насрочи, да бъдат отложени до приемане на поправки в закона за радио и телевизия. Още преди съдът да се е произнесъл по жалбата срещу решението на СЕМ за отстраняването на Гоцев, медийният съвет откри процедура за избор на негов наследник. От днес СЕМ приема документи на кандидатите за генерални директори на БНТ и БНР. Събеседването с тримата одобрени кандидати и изборът на генерален директор на БНТ ще бъде на 14 май, а на БНР на 21 май.

Още от България