Бой за кръста на Богоявление в Пазарджик

Традиционното вадене на кръста от студените води на река Марица в Пазарджик завърши в сряда с бой и счупен кръст. Печеливш се оказа строителният работник от ромски произход, 32-годишният Темелко Киров.

Темелко отишъл край брега на Марица да наблюдава ритуала, като първоначално нямал намерение да участва. Той наблюдавал момчетата, нагазили в студените води на Марица, изчакващи свещеникът да хвърли кръста. Над половин часа те изчакали във водата докато приключи литургията.

Накрая обаче отец Атанас Кузев не преценил силата си и хвърлил дървения кръст чак до отсрещния бряг, само на метър от наблюдаващия събитията Темелко. Той не се поколебал и за секунда и взел кръста.

Късметът на Темелко обаче бил помрачен от недоволството на участниците в надпреварата. Те го нападнали и дори се опитали да му отнемат кръста, който се счупил в боричкането. Все пак по-голямата част от кръста останала в Темелко.

Случилото се предизвикало недоволството на присъстващите, които помолили свещеника да хвърли кръста отново. Той обаче отказал, тъй като това щяло да е в разрез с традицията.

Темелко е ерген и не е кръстен. Отец Атанас Кузев му пожелал да встъпи в лоното на православната църква след днешното събитие.

Споделяне

Още от България