Бойко Борисов гостува с патерици в Тел Авив на своя "добър приятел Биби Нетаняху"

Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна с премиера на Израел Бенямин Нетаняху. Борисов е в Тел Авив по лична покана на Нетаняху, съобщи пресцентърът на бившата управляваща партия в понеделник.

От съобщението се разбира, че срещата е продължила един час, като двамата обсъдили доброто сътрудничество между воденото от Борисов правителство на ГЕРБ и правителството на Нетаняху. Високо оценени по-специално били ползата от двете съвместни заседания на тези правителства, както и общите позиции по различни теми.

Като обсъдили и ситуацията в България, Европа и региона на Близкия Изток, двамата участници в разговора се обединили около високата оценка за добрата практика на сътрудничество между двете правителства в сферата на сигурността и постигнали съгласие, че тези добри отношения трябва да бъдат запазени като постигнатото досега се надгражда и доразвива и в бъдеще.

"Днес се срещнах с моя добър приятел Биби Нетаняху в Израел. Трябваше да пътувам с патериците, но нямаше как да отложа срещата, която беше уговорена преди месец. За радост и тук срещнах огромно разбиране от негова страна за придвижването ми, защото се оказа, че и той е бил в подобно физическо състояние и три месеца е изпълнявал така длъжността си след като е скъсал ахилес при игра на футбол", разказва Бойко Борисов в профила си във фейсбук.

"Много държа на тези контакти, продължава той, защото още преди да станем премиери с Нетаняху бяхме добри приятели и за радост такива останахме и до ден-днешен. България винаги се е гордяла с направеното в исторически план за българските евреи, а Нетаняху не пропуска да отбележи това. Нашите заседания на съвместните кабинети дадоха голям тласък на българо-израелските отношения, защото в тази сфера трябва да има пълна приемственост и да продължи да се работи в името на сигурността на хората, както и в сферата на инвестициите, селското стопанство и др. С човек като Нетаняху винаги е приятно да направиш прочит на събитията в света, да се информираш, да дебатираш, защото той безспорно е един от лидерите, определящи световната политика."

Освен това в профила си във фейсбук Борисов изразява съжаление, "че заради некомпетентната си вътрешна политика, и неадекватните действия на правителството на Тройната коалиция, България е поставена в такава световна изолация". "Няма нищо по-важно от това премиерът на една държава да има и служебни, и лични контакти със своите колеги и лидери в света", отбелязва Борисов, имайки предвид може би твърде ограничените засега международни изяви на своя наследник на премиерския пост в България.

В срещата в Тел Авив са участвали ръководителят на Съвета за национална сигурност на Израел Йосиф Коен, ръководителят на българската делегация на ГЕРБ/ЕНП в Европейския парламент д-р Андрей Ковачев и Румяна Бъчварова, която бе началник на кабинета на Борисов, докато той заемаше министър-председателския пост.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?