Бойко Борисов: Не подкрепям проекта “Белене”

Бойко Борисов: Не подкрепям проекта “Белене”

Неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов припознал спасяването на ІІІ и ІV блок на АЕЦ “Козлодуй” за своя кауза единствено в качеството си на кмет, загрижен, че токът ще поскъпне с 30% след затварянето на реакторите и това ще се отрази на софиянци. Това обясни Борисов в петък в предаването “Пресклуб” на БНТ.

Той смята, че има смисъл да се настоява пред ЕС за двата реактора, защото след три години Европа ще има нова енергийна стратегия и “дотогава трябва да създадем такова усещане в тях, че, първо, това са безопасни реактори и да направим, ако трябва, консорциум с тях някакъв”.

На въпрос има ли позиция за изграждането на АЕЦ "Белене", за Бургас – Александруполис и за новия дългосрочен договор с “Газпром”, Борисов коментира, че там е фирмата “Фронтиер” (смяната за близка на енергийния министър Румен Овчаров –б.р.).

Затова, по думите му, “дясноцентристкото пространство трябва да се помъчи да вземе властта, за да не стават факт подобни договори”.

Помолен да коментира общата му позиция с БСП в защита на руски ядрени проекти у нас, които засилват зависимостта на страната от Русия, Борисов отговори, че Иван Костов е продал “Нефтохим” на руснаци и той “категорично” възразява срещу това.

Отново подканен за каже позицията си за АЕЦ “Белене”, за чието изграждане правителството избра компания на “Газпром”, Бойко Борисов заяви: “Нашата енергийна система трябва да се развие в програмата на ЕС и от страните, членки на ЕС. Ние трябва да търсим нашата подкрепа в Германия, във Франция, в тези енергийни държави, които имат много ядрени централи, и с тях трябва да се намери решение за пускането на ІІІ и ІV реактор на “Козлодуй”.

Запитан още веднъж подкрепя ли проекта “Белене”, Борисов отговори:

“Не, не го подкрепям. Искам да бъде мощен европейски консорциум. За да не стане след това...пак да ни затворят реакторите или пак да кажат, че не са точни.”

Бойко Борисов не смята, че е безкритичен към президента Георги Първанов, а нападките са му само към тройната коалиция и припомни, че направил “най-острата декларация” по време на президентската кампания. Тя обаче беше през октомври, а два месеца по-късно, при учредяването на ГЕРБ, Борисов изрично заяви на делегатите, че тъй като уважава институциите , “повече от мене за Първанов няма да чуете и вие няма да говорите”.

Запитан допуска ли, че Станишев прави нещо без благословията на Първанов, Борисов отговори, че е “сигурен в това”.

“Както те твърдят, че имат много подводници ли, хора в ГЕРБ, аз твърдя, че имам много хора, които ми донасят какво се случва там... истински се радват, че нашата партия, натовска и европейска - БСП,... не на Бузлуджа, а на Белмекен цяла вечер са пели руски и партизански песни. Уникална работа...”, коментира Борисов проведената на 4 февруари сбирка на социалистите в Рила. По същото време в София президентът взе участие в кръгла маса по случай 10-тата годишнина от деня, в който той и Николай Добрев върнаха мандата за съставяне на правителство.

Споделяне

Още от България