Бойко Борисов обяви евровота за битка на доброто и злото

ГЕРБ започна кампанията си с приказки за богатство, разум и сила

Изборите на 25 май ще бъдат битка не само за европарламент, а битка за доброто и злото. С тези думи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов откри пред около 14 хиляди привърженици на партията, събрали се в неделя в столичната зала "Армеец", кампанията за изборите за евродепутати. Водачът на лисата на ГЕРБ Томислав Дончев пък обяви, че трябва да се създава богатство, а не дългове, да има сила и разум, а не омерзение и смирение и че Европа да се спаси от популизма и неверието.

Да подкрепи кампанията на ГЕРБ в София дойде Жан-Клод Юнкер, който също така е кандидат на ЕНП за председател на Европейския парламент. Председателят на ЕНП Жозеф Дол пък направи видео обръщение към съмишлениците на ГЕРБ, в което посочи колко важни са евроизборите не само за България, но и за ЕС.

"Европейските социалисти не предлагат добри решения, харчат пари, а в България левицата управлява с популистки средства", посочи Дол от разположените от двете страни на подиума видеоекрани.

Предизборното мото "България няма време за губене" с номера на бюлетината на ГЕРБ – 18, красеше не само с огромен транспарант фасадата на залата, но и балконите ѝ.

Привържениците на ГЕРБ, които пристигнаха с автобуси от различните краища на страната, бяха подгряти с изпълнения на пловдивското класическо трио "Сопрано", чието акапелно изпълнение на "Хубава си моя горо" изплави залата на крака и хората запяха. В програмата участва ха и танцьорите от национален ансамбъл "Българе". Кулминацията обаче дойде с прожектиране на видео екраните на кадри от политическия живот в страната през изминалата година, сред които и протестите през лятото. Изброени бяха фрапантни грешки на управляващите, на Народното събрание и на правителството, което накара публиката да скандира "Бойко!".

"Обещавам ви, че този ще го побеждаваме докато е лидер на БСП, защото той лъже, а и е некомпетентен. Премиерът Орешарски е никакъв експерт, нула експерт", заяви от трибуната лидерът на ГЕРБ, който се обръщаше към политическите си опоненти от БСП с местоимения..

"Те са в паника и затова са зли и проклети. Ако Станишев беше малко премиер и познава поне малко как работи Европа, никога нямаше да казва, че Шенген за България зависи от Европейската комисия. Те слагат балони на седалките в НДК, за да изглежда залата пълна", каза Борисов в типичния си изказ без преход на мисълта.

"Който не спазва Мастрихските критерии и се позове на такива като Орешарски, отива при гърците. Важно е да имаме инвестиции в чужбина, особено да откриваме ресторант във Виетнам, но трябва първо да си оправим вътрешните работи", обяви бившият премиер.

Той припомни, че днес е Томина неделя – денят, в който Тома Неверни е повярвал във възкресението на Исус Христос. "Треперят им мартинките и знаят, че Томина неделя е дошла за тях", заяви Борисов за БСП, ДПС и "Атака", които според него вече знаят, че никой не им вярва. Той допълни, че не би могъл да остави държавата и в ръцете на лидера на "България без цензура" Николай Бареков. "Много хора вкарах в затвора, но явно някои съм изпуснал. Следващия път няма да имам пропуски", закани се лидерът на ГЕРБ.

След като поименно бяха представени 17-те имена от листата за европейския парламент, водачът ѝ Томислав Дончев, който в момента е депутат, а преди това бе министър по еврофондовете и кмет на Габрово, заяви, че "днес ние трябва да създаваме богатство, а не дългове.

"Заедно сме и това ни дава сила и ни задължава, защото заедно не сме и не можем да сме слаби и заедно никога не губим", каза още той.

"Успяхме да съхраним Европа и България по време на кризата – нещо, с което се гордеем. Сега трябва да ги спасим от популизма и от неверието. Това не е просто задача, не е просто цел – това е дълг. По време на криза слабите и малодушните забравят какво ни крепи. Европа означава високи стандарти в образованието, нови инвестиции, модерно земеделие, работеща съдебна система, повече демокрация, спазване на гражданските права”, заяви Томислав Дончев.

По думите му сега не е време за омерзение и смирение. "Сега е време да сме разумни и силни. Място за слабост няма. Защо България да ни избере? Защото сме себе си във време, когато това е трудно. Избрахме не лесните пътища, а правилните. Доказали сме, че можем да вървим напред, дори да падаме - ставаме, дори да боли и да има рани. Най-вече защото ние вярваме в хората и те вярват в нас. Това е отговорност, това е връзка, която не може да бъде прекъсната. Доказали сме, че можем и знаем, че България няма време за губене”, каза още Дончев под бурните аплодисменти на присъстващите.

„Това не е само отборът на ГЕРБ за Европейския парламент. Това е българският отбор на ЕНП, затова нека пожелаем успех”, призова от своя страна зам.-председателят на ГЕРБ и кмет на София Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че политиката трябва да бъде работа в екип и благодари на досегашната безрезервна  помощ от евродепутатите на ГЕРБ за София.

Жан-Клод Юнкер обяви своята подкрепа за Бойко Борисов, неговата партия и водача на листата на ГЕРБ Томислав Дончев, "защото всички те и партията са гарант за европейското бъдеще и прогреса на България". "Това са причините заради които ГЕРБ трябва и този път да победи Социалистическата партия", смята кандидатът за председател на Европарламента. Той обяви, че през годините е подкрепял страната ни, воден от убеждението ,че без България Евросъюзът би бил непълен и незавършен.

"Тук съм, защото Бойко Борисов е мой приятел и брат. Понякога участваме в тежки дебати, защото той винаги отстоява твърдо интересите на своята страна”, каза още Юнкер, който преди откриването на кампанията на ГЕРБ посети метростанцията "Европейския съюз".

Социалистите малко наподобяват на Христофор Колумб, когато става дума за икономическата им политика. Като тръгнат – не знаят накъде отиват, а като стигнат някъде – не знаят къде са, посочи още, посочи при откриването на предизборната битка Юнкер. "В ЕНП вярваме в политиките, които водят до растеж и създаване на работни места за хората, а не в политики, които водят до повече и повече дългове. Малките и средните предприятия са гръбнакът на нашата икономика. Повече от 90 % от всички работни места са благодарение на тях”, заяви той.

Зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на предизборния щаб на партията Цветан Цветанов заяви, че ГЕРБ е силният глас в България и в Европа, ЕНП ще бие ПЕС на тези избори, обяви Цветанов и даде заявка за убедителна победа на ГЕРБ с бюлетина номер 18. Той съобщи, че в деня на вота – 25 май, ГЕРБ ще стартира сайт за алтернативно интернет гласувана на българите в чужбина, за да се види какъв е техният вот.

Пред симпатизантите на ГЕРБ говори и Едвин Сугарев, който подчерта, че този кабинет е вреден и опасен за България. Победата на 25 май трябва да е убедителна за ГЕРБ, смята той.

Нищо нормално няма днес в България, посочи на свой ред бившият конституционен съдия Георги Марков. 

Споделяне

Още по темата

Още от Евроизбори 2014