Бойко Борисов откри паметник, който пее "Шуми Марица"

Премиерът Бойко Борисов откри в сряда в Добрич пеещия паметник на ген. Иван Колев. Монументът на прочутия български военачалник е дело на Александър Хайтов, "специализирал се" в изработването на скулптори със светлинни ефекти, какъвто е паметникът със светещите очи на цар Самуил в София и на видинския цар Иван Срацимир, проблясващ с цветни диоди – бяло, зелено и червено.

Сега, по случай деня на Съединението, Александър Хайтов сътвори първия по рода си пеещ паметник в България.

Статуята на ген. Колев ще пее "Шуми Марица" всеки път, когато някой минувач се приближи достатъчно, за да бъде засечен от вградения сензор. Паметникът струва 160 000 лева. Общо 40% са дадени от община Добрич, друга са събрани от дарения, а трета – от лидера на НФСБ Валери Симеонов, чийто дядо е загинал в сраженията за освобождението на Добруджа от румънската окупация по време на Първата световна война.

Паметникът бе открит в рамките на честванията на 100 години от Добричката епопея в градинката до концертна зала "Добрич“.

Пред бТВ Хайтов обяви, че не се впечатлява от атаките срещу него заради нетрадиционните му паметници. Той каза, че не става дума за провокации, а за творчески хрумвания. Скулпторът искал да направи историята интересна за хората. Хайтов поясни, че е създал още два бюста със светещи очи и един говорещ паметник. Първият "говорещ паметник" бил на баща му Николай Хайтов, който можел да възпроизвежда запис на гласа на писателя.

За Александър Хайтов традиционните паметници са скучни, докато неговите "дърпат хората". "Всичко е бъкано с електроника наоколо. Хората до такава степен са свикнали с това, другото им е скучно", поясни той. Според него част от критиките срещу работата му са "поръчкови". "Едно време се интернационализирахме, сега се глобализираме, то е едно и също. Никой не иска да има патриотизъм, да има гордо вдигнати глави", заключи Хайтов, но не поясни каква е връзката между гордо вдигнатите глави, пеещите паметници и светещите очи на Самуил.

Паметникът в Добрич получи висока оценка от Бойко Борисов. "Огромни поздравления за скулптурата. Толкова жив паметник отдавна не си спомням да съм виждал", каза той.

Запитан какво мисли за първия по рода си пеещ паметник у нас, премиерът отвърна: "По тая работа има професори и академици да се изказват. Това, което виждам, е прекрасен паметник на един човек, който е оставил много много трайна диря за уменията на кавалеристите навремето. С негова тактика и мъжество сме освободили Добрич навремето. От (ген. Иван Колев) като професионалист и характер (сегашните) генерали имат много какво да се учат. Тогава историята е била такава, че сърби, руснаци и румънци са срещу нас в тази битка, но нашата територия си ни е най-мила и той (ген. Колев) го е доказал".

Иван Колев е български генерал, наричан "бащата на българската конница". Роден е на 15-ти септември 1863 г. в бесарабското село Бановка в Руската империя (днешна Одеска област, Украйна). По време на Първата световна война генерал-майор Колев е инспектор на конницата и командир на Първа конна дивизия. Под негово ръководство тя взема участие в настъплението на Трета армия в Добруджа - в битките при Куртбунар, Кочмар и Карапелит, Добрич, Топрахисар, Текиргьол, Кюстенда, Черна вода и Мачин, пленявайки хиляди неприятелски офицери и войници - румънски, сръбски и руски. Успява да завземе цяла Добруджа, до делтата на река Дунав.

Паметни са останали думите му на 4 септември 1916 г. пред строената българска конница, когато към командваната от него дивизия се насочва цяла руска кавалерийска дивизия, превъзхождаща двукратно българската: “Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!”.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?