Бойко Борисов: По-лесно ми е да падна от хеликоптера, отколкото после да пиша

"По-лесно ми е да падна от хеликоптера, отколкото после да пиша и да обяснявам защо съм ги пратил". Това е казал премиерът Бойко Борисов на военния министър Аню Ангелов по време на обсъждането на въпроса дали да бъдат пратени хеликоптери в помощ на пострадалите при наводненията.

Борисов подробно е описал напрегнатата ситуация по време на правителственото заседание в сряда, стенограмата от което бе публикувана в петък.

"И с министър Ангелов, и с началника на щаба водихме доста оживена и рискова дискусия. Вдигането на хеликоптерите в случая – виждате, в един хеликоптер летят по шест човека, в смисъл, в този момент трябваше да взимам решение заедно с колегите от отбраната дали да жертвам шест за двама. И когато след това щеше да ни викне – пази, Боже, да се случи – Военна прокуратура да дойде да разследва, ще ни попита: след като в инструкцията пише преднамерено да не се влиза, защо ги карате да влизат. Затова така избухнах и се ядосах, защото като главен секретар съм викан от Военна прокуратура. И трябва да ви кажа, че там разпитите са много тежки. И в случая с министъра ние взехме решение да вдигнем хеликоптерите. Рискът беше сега техните семейства да ни питат защо в края на краищата за двама души уби два екипажа… Това си беше реалната ситуация! И аз им казах: С Цветанов и със Симеонов ще излетим веднага - защото тук не можахме – тръгнахме, пък се върнахме, че бурята ни захвана - ще отидем и ние. И в случая аз искам да изкажа благодарност и на министър Ангелов, че заедно с мен пое целия тоя риск да вдигнем хеликоптерите и да отидат да спасят хората. Не дай Боже да беше обратният вариант - сега щяхте да чуете как щяха да ни разпердушинят", разказал Борисов.

"Беше изключително тежко нещо и – невероятно майсторство. И спорът, и реакцията ми беше не да търся някакъв политически или какъвто и да бил дивидент и да ги нападам предишните, а затова, че в инструкцията така е написано. А ние трябваше да вземем решение. А ако накрая има съдебен процес, знаете, че се чете това, което пише в инструкциите, а не какво е било положението тогава", посочил Борисов.

Темата стана особено актуална, след като Борисов обяви, че вертолетите "Кугър", които са на въоръжение в българските ВВС, ставали предимно за пустинята, защото нямали противообледенителна система, наречена от премиера "обледенителна".

Военният министър Аню Ангелов опроверга от парламентарната трибуна премиер Бойко Борисов и заяви, че всички вертолети "Кугър" са били доставени с противообледенителна система. Според военния министър ограничения за използването на вертолети "Кугър" съобразно сезона няма и те са сертифицирани да летят и изпълняват задачи от плюс 50 до минус 30 градуса.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?