"Не виждам голяма разлика между "Южен поток” и "Турски поток” като диверсификация

Бойко Борисов поиска от САЩ "компенсации" и се оплака от съседите

Зам.-помощник държавният секретар на САЩ подкрепи бързи конституционни промени за съдебната реформа

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов използва посещението на зам.-помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий в София, за да поиска компенсации за жертвите, които България е направила в името на евроатлантическото развитие и да се оплаче от поведението на съседните страни.

"България от много неща се отказа, но в името на общото ни евроатлантическо развитие, за което трябва да бъдем компенсирани с повече инвестиции и ръст на икономиката", каза Бойко Борисов.

"България е приятел и съюзник в добрите и по-трудните времена, в международно и регионално ниво. Препотвърдих, че САЩ остават рамо до рамо в подкрепа на България", заяви от своя страна Хойт Ий и добави, че с Бойко Борисов са разговаряли по теми, започнати от визитата на държавния секретар Джон Кери в София - отбрана, енергийна сигурност и върховенство на закона. Приветстваме мерките, които българското правителство предприема в борбата срещу тероризма, каза Ий.

Той повтори, че е важно засилване на българската енергийна сигурност и засилване на целия регион, който е твърде зависим от руския газ. Ключът е диверсификацията, интерконекторът между България и Гърция е възможност да се осигури излаз на България към южния коридор, поясни Ий.

Върховенството на закона не е едно абстрактно понятие, то е ключов елемент, за да може България да има икономически успех, посочи още американският представител.

Борисов пък отново заяви, че "никак не е доволен" от партньорското ни взаимодействие със съседите по отношение на бежанския поток и енергийните проекти.

"България харчи изключително много пари. Проблем са и сухопътните граници, не само морските. Никак не съм доволен от партньорското ни взаимодействие със съседите ни по тази тема. Надявам се да имаме общ отговор за общия енергиен съюз. Не виждам голяма разлика от "Южен поток” и "Турски поток” като диверсификация. Много съм твърд в позицията и се радвам, че Ий съзнава колко е важно това за енергийната сигурност", заяви Борисов.

Според него България се е отказала от много неща в името на общото евроатлантическо развитие.

"Надявам се така, както ние много внимателно слушаме, чуваме и реформираме съдебна, здравна, пенсионна реформа, в службите за сигурност, борбата с контрабандата и корупцията, се надявам да имаме отговор за общия Енергиен съюз - за истинска диверсификация", каза още Борисов.

Той отбеляза още, че "България стриктно спазва санкциите (срещу Русия - бел.ред.), а "има държави в региона, които не спазват санкциите или отиват да се пазарят на наш гръб".

Вероятно премиерът визира срещата в Будапеща външните министри на Гърция, Сърбия, Македония, Турция и Унгария за консолидиране на позициите им по доставките на руски газ, която мина без българско участие.

САЩ подкрепи съдебната реформа и иска наказания за корупция по високите етажи

Хойт Ий от своя страна подкрепи плановете за промени в Конституция и посочи, че се надява политически партии да подкрепят бързо задействане на съдебната реформа. Той отбеляза, че има напредък в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

"Вярваме, че напредъкът в борбата с организираната престъпност и корупцията ще помогне на България да реализира напълно потенциала си като истинска демокрация. Понякога пречки са дребните корупционни актове и те трябва да бъдат пресечени. Ще подпомогнем правителството в мерките им", добави Ий.

Той повтори позицията, изразявана от различни западни партньори на България, че трябва да има наказания за корупция по висшите етажи на властта и никой не бива да е над закона.

"Важно е да се реализират реформи в съдебната система, тя трябва да е независима, прозрачна. Трябва да има наказания за корупция и по висшите етажи на властта, никой не трябва да стои над закона ", добави още той.

Хойт Ий за пореден път отчете необходимостта от преодоляване на зависимостта от руския газ, като отбеляза, че изграждането на интерконектор с Гърция е добра възможност в тази посока.

Новите изтребители ще изчакат

Двамата са обсъдили и сътрудничеството в областта на отбраната и по-конкретно операцията срещу "Ислямска държава". Борисов коментира и призивите на НАТО България да прекрати зависимостта си от Русия в бойната авиация, като купи нови машини.

"Имаме разбиране от американска и НАТО-вска страна. Ние като такава държава ще се постараем да си изпълним ангажиментите малко по-нататък", каза Борисов.

Като посочи, че има по-приоритетни цели в момента като осигуряването на средства за пенсии и здравеопазване.

Въпреки призивите на НАТО страните членки да увеличат средствата за отбрана, България ги намали тази година.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?