Преди изборите 2009 година

Бойко Борисов поискал удостоверения за психично здраве от кандидат-депутатите

Красимир Велчев настоява в Изборния кодекс да залегне изискване за психотест

Сн. БГНЕС

Преди да бъдат подредени кандидат-депутатските листи на ГЕРБ преди миналите парламентарни избори през 2009 година, всички желаещи да бъдат народни представители се е налагало да представят документи, че са психично здрави. Това обясни в четвъртък пред Mediapool депутатът от управляващата партия Снежана Дукова по повод идеята на своя съпартиец Красимир Велчев, който държи депутатите да се явяват на психотест преди влизането си в парламента,

Дукова, която направи неволен римейк на Кърт Вонегът с превърналата се в парламентарна легенда реплика към министър-председателя “Бог да ви поживи, господин Борисов”, обясни, че тя също представила документ, с който доказвала своята нормалност пред ръководството на ГЕРБ.

“Наред с другите документи като свидетелство за съдимост трябваше да представим и документ, с който да удостоверим, че не сме били поставяни под запрещение и че нямаме психически заболявания”, разказа още Дукова.

Депутатите не знаят обаче на какво се дължи безпрецедентната мярка към тях, която, според опозицията, е нечувано унижение.

Подобен законов текст е внасян в народното събрание през 1998 година от тогавашния депутат от левицата Иво Атанасов. Дванайсет години по-късно през 2010 година депутатът от ГЕРБ Емил Караниколов отново възроди идеята, за да се стигне до момента, в който инициативата пое шефът на ГЕРБ в НС.

От парламентарната група на управляващите не отговориха защо само те повдигат темата за психичното здраве на парламентаристите и има ли конкретен случай, който да ги тревожи.

Според председателя на парламентарната група на ГЕРБ психичното здраве трябвало да бъде проверявано на всички изборни длъжности, не само на парламентаристите.

“В практиката си народният избраник се е убедил, че е абсолютно наложително тези хора да са психично здрави, защото властта опиянява. В обиколките си из България той виждал кметове, които са се вживели в ролята си на шерифи”, обясни Красимир Велчев.

Дори в парламента имал колеги, които се "отлепвали" от реалността, но не желаел да назовава имена.

Преди да влезе в политиката, самият той, като гледал реакции на хора от властта, си задавал въпроса: “Тоя добре ли е?”

Затова според шефа на ГЕРБ в Народното събрание изискването за психично здраве трябвало да бъде записано в Изборния кодекс.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?