Бойко Борисов предложил наградата за Вежди Рашидов

Скулпторът Вежди Рашидов е бил награден с пистолет от МВР по препоръка на главния секретар ген. Бойко Борисов, обяви днес по време на парламентарния контрол вътрешният министър Георги Петканов. Отличието му било дадено заради "безвъзмездната жертва на скулптора към ведомството и позицията му страната ни първа да реагира с декларация против световния тероризъм".

Това каза Петканов в отговор на въпроса на депутата от ОДС Йордан Соколов защо Рашидов е бил награден с пистолет при положение, че участва в инцидент, при който пострада полицай. През есента на 2001 г. общинският съветник Емил Додов удари полицай, в скандала бе замесен и Рашидов, който престоя 3 денонощия в ареста, но по-късно бе оправдан от съда. Тогава именно ген. Борисов се застъпи за полицая и защити решението за оставянето на Рашидов в ареста. Това решение беше посрещнато на нож от свързаните с Мултигруп интелектуалци и медии, които проведоха редица акции в полза на скулптора.

Днес Йордан Соколов допълни, че според закона министърът може да връчва оръжие на граждански лица само за оказано конкретно съдействие на органите на МВР и попита какво точно съдействие е оказал Рашидов на ведомството.

Мотивите за награждаването на Рашидов били, че в продължение на десетилетия е изготвял статуетката, с която са награждавани удостоените със званието "Полицай на годината", обясни министърът.

Освен това скулпторът бил поел ангажимент пред главния секретар на МВР ген. Борисов със собствени средства да издигне мемориална плоча в памет на загиналите трима полицаи при престрелката в кв. "Люлин" преди години. И на трето място, Рашидов е един от изявените български творци с ясна гражданска позиция и още на следващия ден след атентатите на 11 септември 2001 г. в САЩ, настоя страната ни да реагира с декларация срещу световния тероризъм, което направи и Народното събрание.

Петканов заяви още, че Рашидов е един от основателите на фондация "Златен фонд", събираща средства за създаването на възпоменателен паметник на жертвите на терористичния акт в САЩ. Рашидов е единственият български творец, допуснат до участие в конкурса за издигането на мемориал на мястото на кулите-близнаци, посочи още Петканов.

По времето, когато беше обвиняем и подсъдим и след това, когато бе произнесена оправдателната присъда, Рашидов запази добрия тон, бе последното обяснение на Петканов за решението МВР да награди скулптора. Той допълни, че не е присъствал на разговора, при който е било поднесено извинение на Рашидов, но според него това бил добрият начин за изчистване на отношенията. Извинението от името на МВР поднесе преди месец ген. Бойко Борисов, когато връчи пистолета на Рашидов. "Така правят силните мъже, които си признават грешките", коментира днес Петканов.

Йордан Соколов обвърза наградата на Рашидов с дадената подкрепа от лидера на ДПС Ахмед Доган за оставането на Петканов в кабинета. Самият министър по-късно в кулоарите заяви, че е участвал в такива разговори. Преди няколко дни лидерът на ДПС потвърди, че действително се е застъпил Петканов да не бъде сменян при промените в кабинета.

Споделяне
Още от България