Бойко Борисов преговаря с Иран за боклука

Столичният кмет Бойко Борисов е влязъл в преговори с държавното ръководство на Иран в един от поредните си опити да реши кризата с боклука на София, научи Mediapool от свои източници в Столична община. Според запознати с хода на разговорите, Борисов е предложил на Техеран два варианта.

Единият е боклукът да бъде използван за набавяне на допълнителна мощност за иранското съоръжението за обогатяване на уран “Натанц”. Техеран е останал изключително доволен от факта, че годишно София произвежда около 360 000 тона битови отпадъци, с които може да произвежда електрическа енергия за съоръжението.

На практика така ще отпадне необходимостта да се използва иранската мощност за производство на ток за “Натанц”, която в момента използва горенето на суров петрол. Петролът, който ще бъде икономисан, може да бъде пуснат за продажба на световния пазар и на преференциални цени за София.

По неофициална информация на Mediapool главният преговарящ за иранската ядрена програма Али Лариджани е постигнал и договорка с Борисов за сроковете, в които Техеран ще може да използва софийска смет за производство на ток.

Двете страни са си стиснали ръцете за периода до 2012 година. До тогава Иран ще трябва да завърши пълния технологичен цикъл за обогатяването на ядрено гориво, а вероятно София вече ще има построено съоръжение за преработка на битовите отпадъци. Лариджани е отбелязал със съжаление, че все още не се знае каква е калоричността на софийската смет и дали ако се окаже по-висока, “Натанц” ще има нужда от такава мощност.

Последните изследвания за морфологията на боклука на София са правени през 2001 година, а от тогава в града са пристигнали много хора от провинцията, е заявил кметът.

Mediapool научи, че единствените притеснения на Борисов са породени от пристигналата своевременно информация в кметството от неговите евроатлантически партньори. Според нея в съоръжението край Натанц може и да произвежда гориво за създаването на ядрени оръжия.

Кметът обаче е обяснил, че е ходил от Петрич до Силистра да търси място за боклук и смята, че в Иран столичните отпадъци са си на едно много добро място. Експертите от НАТО и на всички западни спецклужби напълно са се съгласили с гледната точка на кмета, едва след като са видели площадките за балирани отпадъци край кв. “Дружба” и “Кремиковци”.

Вторият вариант, който според Столична община е значително по непривлекателен, е боклукът да се гори в съоръжение близо до първия ирански АЕЦ “Бушер”. Техеран е гарантирал, че заводът ще бъде построен до една година тъй като няма нужда от ОВОС в пустинята.

Столичният кмет обаче е поставил условие ако се стигне до задействане на втория вариант, местенето на боклука към Иран да започне преди местните избори.    

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?