Бойко Борисов "раздигна" блокадата на Кулата

Бойко Борисов "раздигна" блокадата на Кулата

Граничният пункт Кулата беше отворен в 17 часа в петък, което съвпадна с посещение на премиера Бойко Борисов. Той пристигна на границата с хеликоптер и се срещна със стачкуващите гръцки фермери по тяхно искане.

Преди срещата Борисов е имал 30-минутен телефонен разговор с гръцкия министър-председател Георгиос Папандреу. По-късно пред гръцките медии самият Папандреу потвърди, че е бил информиран от Борисов за намерението му да посети българо-гръцката граница при Промахон, за да разговаря с българските превозвачи за проблемите, пред които са изправени в резултат на блокадите на гръцките земеделци. Папандреу се е съгласил с намерението на Борисов и го е насърчил да се срещне на българска територия и с делегация от гръцки земеделци, блокирали граничния пункт, за да им обясни проблемите, които създават в България с протестите си.

"Молбата ми е да пуснете пунктовете, защото това създава настроения в България срещу вас", е казал Борисов на стачкуващите.

Той е изтъкнал и нечовешките условия на хората в тировете и очакваните температури от минус 20 градуса тази нощ. Премиерът посочил и загубите, които търпи страната ни и предявения преди ден иск срещу гръцката страна по линия на ЕС.

От стачния комитет благодарили на българския премиер, че се е отзовал и е дошъл на среща, и му предали писмо, с което по думите му, се обясняват проблемите, накарали гръцките фермери да предприемат стачни действия. Освен това фермерети поискали извинение за създаденото напрежение в България.

След срещата в знак на добра воля протестиращите вдигнаха блокадата, като е сигурно, че пунктът ще остане отворен до 22 часа. След това земеделците на ГКПП Промахон щели да заседават отново, за да решат какви ще са бъдещите им действия.

За около час на гръцка територия бяха пропуснати всичките над 200 тирове, които чакаха на ГКПП Кулата, след което започна и пропускането на товарните автомобили от Гърция към България.

Междувременно стана ясно, че се вдигат и блокадите на 10 места по пътищата в областите Македония и Тесалия, докато се проведе среща с гръцкия земеделски министър. Тракторите обаче остават в готовност край магистралите.

В отговор на личното настояване на премиера Борисов пред председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, както и писмената жалба, подадена от българското правителство, Европейската комисия обяви в петък, че е поискала информация за блокадите в Гърция.

Брюксел призова Гърция да отпуши границите, но не се ангажира със санкции

За момента Брюксел не може да направи нищо повече, освен да призове гръцките власти да дадат информация как осигуряват приложението на принципа на свободно движение на хора и стоки. Това каза говорител на ЕК, според когото, ако блокадата на пътищата в Гърция продължи и през следващата седмица, гръцки експерти ще бъдат привикани в Брюксел за търсене на изход от ситуацията.

ЕК не се е ангажира с възстановяване на щетите за българската икономика.

Финансовите компенсации при блокиране на свободното движение на стоки в ЕС са въпрос на двустранно споразумение и обезщетения могат да бъдат търсени от фирми или физически лица пред български или гръцки съд, заяви говорител на ЕК.

Mediapool отправи запитване до икономическото министерство имаме ли двустранно споразумение с Гърция, по силата на което да претендираме за компенсации. След два часа пристигна отговор: "Въпросът ви е от компетенциите на Министерството на външните работи, обърнете се към тях".

От Външно министерство казаха, че не знаят да съществува такова споразумение и ще разчитаме на европейското законодателство.

МВнР изпрати жалба до ЕК заради блокадите, а отделно от това правителството готви иск към Гърция за най-малко 10 млн. евро.

От 18 януари, когато започнаха ефективните блокади, български компании са декларирали загуби за над 80 млн. лева. Според МИЕТ обаче губим средно по 3 млн. на ден.

Посланикът ни в Брюксел Бойко Коцев ще представи официално в ЕК документите, с които България мотивира призива си за санкции срещу Гърция. Той се основава на член 259 от договора за функционирането на ЕС.

В жалбата си България иска да се спазват клаузите за свободно движение на хора, стоки и услуги в рамките на ЕС.

Изпращането на жалбата и приемането ѝ обаче не означава, че Гърция отива директно на съд.

Еврокомисията има срок три месеца, в които да се опита да повлияе на гръцкото правителство. Чак след това председателят на ЕК ще реши дали да сезира Европейския съд в Люксембург.

В най-добрия случай съдът може да наложи глоба на Гърция, която ще постъпи в общия европейски бюджет.

Адвокат Михаил Екимиджиев коментира пред Mediapool, че въпреки твърдия тон, демонстриран от премиера Бойко Борисов по отношение на Гърция, приоритет за ЕК е правото на гражданите свободно да изразяват своя протест. Комисията, за разлика от Борисов, разбира деликатната ситуация, в която е поставено гръцкото правителство. Властите в южната ни съседка не случайно заявиха, че няма да използват силови методи срещу протестиращите фермери.

ГКПП Кулата стоя блокиран над 30 часа

Преди намесата на премиера и отпушването на ГКПП Кулата, пунктът стоя затворен над 30 часа и над 200 тира престояваха там.

В 17 часа беше вдигната за три часа блокадата на ГКПП Ексохи – Илинден. От 20 ч. в петък до 6 сутринта в събота ще бъдат пропускани само леки коли, а след това ще преминават отново всички автомобили.

ГКПП – Капитан Петко войвода бе затворен до 18 часа, ГКПП – Златоград работи нормално.

Освен граничните пунктове с България, блокирани са и тези с Турция, Албания и Македония.

Магистралите Солун-Атина и Солун-Александруполис са блокирани на много места, като са прекъснати и обходни пътища.

Опитите за преминаване през Македония или Турция, с последващо влизане в Гърция, не могат да решат проблемите на българските превозвачи. Блокиран е и фериботът от Игуменица до Бари, Италия. Фермерите обсъждат предложението за блокиране на кметства и общини в страната.

До момента на горещите телефонни линии и електронните пощи, обявени в икономическото, земеделското и транспортното министерство заради блокадата, са постъпили общо 23 сигнали. В МИЕТ има 16 сигнала от браншовите организации и компаниите с декларирани загуби, в МЗХ – 4 сигнала от фирми за претърпени загуби и в МТИТС - 3 сигнала от фирми с декларирани загуби.

Споделяне

Още от България