Бойко Борисов урежда български фирми в иракски Кюрдистан

Премиерът Бойко Борисов се срещна в четвъртък с президента на иракския федерален регион Кюрдистан Масуд Барзани. Двамата са договорили България и Кюрдистан да си сътрудничат в сферата на земеделието, здравеопазването и икономиката, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

 

"България има дългогодишни традиции на приятелство с иракския народ и за нас е важно страната ни да може да развива ползотворен взаимен обмен с един толкова важен компонент на Ирак, какъвто е регион Кюрдистан", е подчертал премиерът по време на разговора. По думите му със своите познания и опит на работа в страните от региона българските фирми и инженерингови организации могат успешно да допринесат за изграждане на нов Ирак и на иракски Кюрдистан.

 

"Ще дадем приоритет на българските фирми, които изявят желание за инвестиции и бизнес в нашия регион", е посочил Барзани. Той е допълнил, че не липсва желание за капиталовложения и от страна на иракския народ.

 

"Здравеопазването е една от сферите, в които България има внушителен опит и аз държа да подчертая, че опитът на специалистите ви е важен за нас", е заявил президентът на иракския федерален регион Кюрдистан.

 

Двете страни са се договорили за принципно сътрудничество в областта на стратегическата инфраструктура, по-специално в язовирното строителство, както и в земеделието.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?