Бойците ни в Ирак още нямат контейнери за вода, но са осигурени с маратонки

Цялата екипировка за българския контингент в Ирак е набавена, осигурени са дори анцузи и маратонки, обяви военният министър Николай Свинаров пред журналисти по време на заседанието на външната комисия към парламента. По искане на левицата, министрите на отбраната и външните работи докладваха пред депутатите от комисията докъде е стигнала подготовката на батальона, с който България участва в възстановяването на Ирак.

Свинаров посочи само, че все още не били доставени единствено хладилните контейнери за храна и вода, призна Свинаров. По-лесно е да бъдат ангажирани хладилни тирове със собствени агрегати, допълни той и оптимистично посочи, че проблемът ще бъде решен до 2 август, когато през Кувейт за Ирак заминава корабът с оборудването.

30 от доброволците заминаха за Кувейт в края на миналата седмица и вече са в Ирак. Останалите ще ги последват в периода между 8 и 15 август. Контингентът ще бъде настанен в местността Карбала, обясни пред депутатите от комисията Свинаров. Запитан за степента на риск, на която ще бъдат подложени доброволците, той обяснил че потенциален риск има, но българските власти правят всичко възможно, за да го минимализират. Като основен проблем на мисията той посочил дефицит на сигурност.

В доклада си, министърът на отбраната обяснил, че като цяло в момента обстановката в Ирак може да се характеризира със засилващо се напрежение и ескалиращи атаки, заради което съществувало и сравнително високо ниво на потенциален риск. От друга страна обаче той посочил, че в Карбала няма американско присъствие, което го правело относително спокойна зона.

"Несериозно би звучало, ако някой твърди, че в подобна операция рискове няма. Напротив, има рискове повече отколкото във всяка друга операция по ред причини", бе коментарът на министъра и пред журналистите. Той посочи още, че двамата с външния министър Соломон Паси се надяват през септември да посетят българския контингент в Ирак.

Споразумение със САЩ за финансовото осигуряване все още не е подписано. Министърът посочи, че се надява американците да поемат повече от 60% от разходите. МО преговаря САЩ, освен престоя на българите в Ирак и транспорта им дотам, да поеме и част от средствата, дадени за оборудване. Засега те са поети от българска страна. Имало недостигащи средства, но Министерството на финансите щяло да отпусне допълнителна сума, обяснил Свинаров на заседанието.

Макар и доволни от отговорите, дадени на техните въпроси за контингента, народни представители недоволстваха от отчета, който получили от външния и отбранителния министър за двугодишнината от управлението. Соломон Паси ни прочете статията си от "Труд", негодуваха парламентаристи от левицата. След отчета на Свинаров пък депутатът от БСП Ангел Найденов обяснил, че като цяло приветства инициативата, но контролът би трябвало да се изпълнява чрез диалог, а не чрез отчитане на данни само от едната страна. Найденов припомнил, че вече втора година управляващите не са внасяли в комисията доклад за състоянието на националната сигурност, подобно било положението и с ежегодния доклад за въоръжените сили.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?