БОК не успя да скрие авторството си за фланелките в подкрепа на Славков

Българският олимпийски комитет (БОК) е поръчал и доставил фланелките с надпис"Батето", които част от българските спортни деятели облякоха в Атина като знак на подкрепа за Иван Славков, уличен от ББС в съгласие за корупция.

Вчера от БОК се опитаха да прехвърлят на ОББ, генерален спонсор на олимпийския ни отбор, отговорността за надписа върху фланелките, който нарушава и правилата на Международния олимпийски комитет. Днес от ОББ обаче заявиха, че нямат нищо общо със злополучните тениски, както и че от БОК са признали, че са поръчани и произведени по тяхна инициатива.

Десните лидери, без Костов, са виновни пред избирателите си за Славков
смята политологът Димитър Аврамов

С изключение на Демократи за силна България на Иван Костов, при скандала "Славков" десните и десноцентристките партии в България показаха неспособност да представляват адекватно прозападните настроения в страната. Това коментира политологът Димитър Аврамов пред радио "Нова Европа".
още

Пред радио "Нова Европа" пресаташето на банката Людмил Каравасилев обясни, че като генерален спонсор на олимпийския отбор ОББ има право да организира рекламни продуктови промоции за свои продукти. Банката е поръчала само един вид фланелка за олимпийците ни в Атина - с кредитната карта "Виза" на ОББ и с лъвчето олимпийски талисман, на която няма никакви подобни надписи.

"Имах уточняващ разговор преди малко с българската делегация в Атина. Имам уверенията на ръководството на делегацията, че тези фланелки са поръчани и произведени от тях, от БОК", заяви в сряда Каравасилев.

Той определи като недоразумение вчерашната информация от олимпийския комитет, откъдето пред радио "Нова Европа" посочиха ОББ като автор на злополучните тениски.

Преди разговора с Каравасилев, пред "Нова Европа" пресаташето на БОК в Атина Здравка Йорданова заяви, че не знае нито кой е поръчвал тези фланелки, нито дали изобщо съществуват, защото самата тя не ги е виждала. Олимпийският комитет не е предоставял информация на говорителя си дали е поръчал тези тениски, каза още Йорданова.

С тениските с прякора на Славков, отпечатан над лъвчето - талисман, в понеделник се появиха част от спортните ни деятели и спортисти в Атина. Вицепрезидентът на федерацията по щанги Нораир Нурикян не скри, че бил един от първите, облякъл фланелката като знак на подкрепа за Иван Славков, в чиято невинност той лично не се съмнявал. Нурикян уточни, че шефовете на БОК в Атина изрично предупредили, че носенето на тези тениски е по желание.

Част от състезателите ни, пременени с тях, бяха забелязани в залата по вдигане на тежести. С "Батето" на гърба са били треньорът на щангистите Пламен Аспарухов, шефът на бадминтона Пюзант Касабян и част от гимнастиците.

Изображението на лъвчето като талисман за българските олимпийци в Атина е подарък от ОББ на Българския олимпийски комитет за неговата 80-годишнина. Името "Батето" лъвчето получило от БОК още през октомври м.г., далеч преди да се разрази корупционния скандал със Славков, който в момента се разследва от Международния олимпийски комитет.

Според обясненията на пресаташето Здравка Йорданова, "Батето" е предложено и избрано в анкета на Българския олимпийски комитет в интернет страницата на БОК. Идеята била на читатели, а не на комитета, и получила най.голяма подкрепа в анкетата, каза Йорданова.

Вчера, на въпрос дали фланелката не е в разрез с правилника на МОК, който забранява всякакви рекламни надписи или призиви по дрехите на спортистите, Мария Илиева от щаба на БОК в Атина заяви, че няма нарушение и че освен това всички в Атина носели някакви символи. Като пример бе посочено, че кубинците имали портрет на Че Гевара на къщата си в олимпийското село.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?