Боклучената криза на Станишев обявена за незаконна

Боклучената криза на Станишев обявена за незаконна

Върховният административен съд (ВАС) обяви на първа инстанция за нищожно решението на правителството за обявяване на криза с боклука на София и създаване на Националния кризисен щаб (НКЩ). Структурата бе сформирана на 9 април и работи в продължение на месец. Изхарчени бяха около 1.4 милиона лева, които бяха раздадени на 5 фирми, в това число и на бившия концесионер на столичната чистота "Новера".

Решението на ВАС обаче не може да влезе в сила със задна дата и тези пари ще се водят платени законно.

Отсъждането констатира, че правителството е организирало паралелно извозване на боклука в града без да има доказателства за съществуване на криза. По време на делото процесуалните представители на правителството не са представили факти за наличие на опасност за здравето и живота на жителите на града.

Обявената криза бе подкрепена със становищата на министрите на здравеопазването, околната среда и регионалното развитие. Те твърдяха през април, че има нужда от неотложни мерки. Според съда обаче "изводите им са общи и неподкрепени с конкретни доказателства за действителното състояние". ВАС отчита още, че кметът на София е изпълнил своите законови задължения да организира извозването на боклука.

От решението става видно, че в бързането си да създаде кризисен щаб, премиерът Сергей Станишев и неговият екип дори не са успели да прочетат както трябва отменения Закон за управление при кризи. В него се казва, че със заповед на министър – председателя се създава Национален кризисен щаб, а това се е случило с решение на МС.

Кризисният щаб спря работа с влизането в сила на новия военен закон, който отмени Закона за управление при кризи.

По време на съществуването на НКЩ в София се водеше истинска война за боклука между фирмите, наети от общината и тези, "мобилизирани" от държавата. Управляващото мнозинство на ГЕРБ в София реагира остро на това решение и Столичната община обжалва в съда обявяването на кризата.

Тя можеше да бъде отменена още докато камионите на "Новера" кръстосваха София, но адвокатите на СО не си бяха направиха труда да намерят доказателства, че щабът на Станишев причинява щети на общинската инфраструктура.

Правителството обаче е твърдо решено да национализира боклучения бизнес на града. Предстои парламентът да гласува на второ четене закон за боклука на София, който ще даде в ръцете на МС пълните права да се разпорежда с дейностите по почистване на София, възлизащи на над 80 млн. лв. годишно. Парламентарната опозиция, Националното сдружение на общините и СОС вече обявиха проектозакона за антиконституционен.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?