Боледуващи от астма се събраха на мълчалив протест пред парламента

Представители на Асоциацията на българите, боледуващи от астма, днес се събраха на мълчалив протест пред парламента. Те връчиха на депутати обръщение с призив здравната каса да плаща поне 75 на сто от медикаментите за лечение на болестта, които трябва да се вземат непрекъснато.

Протестиращите поискаха още касата да покрие изцяло средствата, необходими за поддържащите лекарства за детска бронхиална астма. Сега медикаментите за децата, страдащи от заболяването, се плащат от здравната каса в по-малка степен, отколкото за възрастни, обясниха от асоциацията.

Хората, които се събраха пред парламента, носеха и по едно пликче с рибка. Символът е, че както рибката се задушава без вода, така и астматиците не могат без лекарства.

Да разговарят с протестиращите излязоха председателят на ПГ НИЕ Никола Николов, Емилия Масларова от "Коалиция за България", Алеко Кюркчиев от НДСВ и лидерът на СДС Надежда Михайлова. Шефката на синята партия обеща да разговаря с колегите си, за да поставят въпроса за лечението на болните от астма в пленарна зала. Левицата е направила предложение средствата, отпуснати за лекарства, да бъдат увеличени със 150 млн. лева, обясни Емилия Масларова. Според Алеко Кюркчиев в съществуващата система на заплащане на лекарствата има много дефекти при разпределението на средства.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?