Шефът на кардиологическата болница:

Болниците гледат на пациентите като на животни със скъпи кожи за смъкване

Д-р Людмил Бояджиев

"Заради кризата в здравеопазването пациентът в момента се възприема като животно с ценна кожа – всеки се опитва да го хване и да му смъкне кожата, а тя е парите (от НЗОК – бел. ред.), които носи след себе си". Това коментира пред БНР в сряда началникът на клиниката по кардиохирургия към Националната кардиологична болница д-р Людмил Бояджиев по повод твърдения в медиите, че частни болници източват здравната каса, като правят скъпи операции, без състоянието на пациента да го налага.

Според д-р Бояджиев, напоследък все по-често се вземат бързи решения при различни степени на исхемична болест на сърцето, като поставяне на стентове, отпушване на артерии и др., като в някои случаи се нарушават правилата за добра клинична практика. Той определи етиката към пациента и зачитането на правата му у нас на ниво "18-и век".

Лекарят отбеляза, че форми за т.нар. "информирано съгласие" на пациента за извършване на предложените от лекуващия лекар медицински дейности съществуват, но "са така направени, че хората въобще да не могат да разберат какво им предстои и какво ще им се случи".

"В България производители на хранителни стоки могат да построят болница и да наемат в нея лекари от държавна болница, с което да сринат доверието във втората", коментира още д-р Бояджиев.

По думите му държавните болници също лъжат касата, при това по принуда - за да вържат бюджета си.

"Механизмът на финансиране на здравеопазването е така направен, че щеш, не щеш… Чувал съм, че в малки болници в провинцията има един или двама души отделени, които да фабрикуват документи, необходими за отчитане на дейност пред касата, за да могат тези болници да се финансират", каза кардиологът, като отбеляза, че НЗОК не прилага достатъчен мониторинг и контрол върху отчетите от болниците.

Споделяне

Още от България