Болниците губели 10 млн.лв. заради отказа на лекарите да подпишат рамковия договор

10 млн.лв. месечно губят болниците в страната заради отказа на Българския лекарски съюз да подпише Националния рамков договор 2004. Това обяви заместник министърът на здравеопазването Петко Салчев в хасковските Минерални бани. Във вторник екипът на здравния министър Славчо Богоев се срещна с управителите на областните болници в страната, за да им разясни как ще се финансират през тази година.

Според Салчев пак заради неподписания договор и в доболничната помощ се получават по-малко пари от предвидените в НРД 2004.

Зам.министър Салчев е подал жалба до контролния съвет на Лекарския съюз заради отказа на председателя и УС на съсловната организация да представят писмено пълномощно за водене на преговори.

Той определи като неприемлив опит да се демонстрира инициативност искането на лекарския съюз да се подпише анекс към Националния рамков договор в частта му за клиничните пътеки. Несериозно е да се работи на парче, посочи Салчев и допълни, че от тази година министерството на здравеопазването не определя щатното разписание и заплатите на работещите в болниците, а това се решава от ръководствата по места.

Салчев повтори, че министърът на здравеопазването Слевчо Богоев обмисля законодателни промени, които да дадат възможност при отказ на някоя от страните да подпише рамковия договор, след арбитраж той да влезе в сила служебно. Страни по Националния рамков договор са здравната каса, лекарският съюз и съюзът на стоматолозите.

Следващата седмица ръководството на здравното министерство ще се срещне и с ръководствата на университетските болници, за да им разясни финансирането през 2004-та.

Споделяне

Още от България