Болниците, надвишили прогнозираните пациенти, остават с по-ниски субсидии

От 1 ноември влизат в сила промените в Методиката за реда за субсидиране на болниците. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването, цитирани от БТА.

Според тях, когато лечебното заведение превиши броя на прогнозираните си хоспитализирани пациенти с над 20 на сто, здравното ведомство ще реже финансирането му. С пет на сто по-малко от предвидената субсидия ще получават болниците до доказване на точния брой на хората, приети за лечение. Това е начин да се установи строг кнотрол върху документацията на здравните заведения, заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Петко Салчев. Целта е да се спрат фиктивните пациенти или такива, които нямат доказана необходимост от болнично лечение. Така ще се намалят възможностите за източване на държавните средства на фалшиви пациенти.

С одобрените промени в Методиката се диференцират диагнозите в два класа заболявания, по които МЗ заплаща за извършената дейност от лечебните заведения - "Болести на нервната система и сетивните органи", в която се оформят три подкласа, и "Травми и отравяния" с обособени осем подгрупи.

Промените позволяват по-прецизно да се отчитат заболяванията и по-адекватно, в зависимост от тежестта, те да бъдат заплащани, обясняват от здравното министерство.

Указанията за промените в методиката за реда за субсидиране на болниците са изпратени на районните центрове по здравеопазване, които ще ги предоставят на съответните лечебни заведения за болнична помощ, допълниха от здравното министерство.

Споделяне

Още от България