Болниците са създали организация за безпроблемното лечение на тежко болни деца

Болниците са създали организация за безпроблемното лечение на тежко болни деца

Болниците са създали необходимата организация за приема и лечението при случаите на тежко болни деца след затварянето на интензивното отделение на Детската болница "Проф. Иван Митев". Докато е затворено спешните случаи ще се поемат от "Пирогов", Александровска болница и Националната кардиологична болница.

Времено изпълняващият длъжността директор на "Пирогов" Проф. Николай Габровски увери, че няма да има проблем с лечението на тежките случаи.

"И досега сме си помагали с колегите от Педиатрията, просто сега това ще стане при по-голяма интензивност", коментира проф. Габровски, цитиран от БНР. Спешната болница "Пирогов" ще поемем част от най-тежките случаи, което в интерес на истината, в някаква степен винаги сме правили в колаборация с тях, посочи той.

"При всички случаи мога да успокоя столичани, че с лечението, особено на тежките случаи на заболявания при деца, няма да има проблем. Ще бъде направено всичко възможно те да имат спокойствието, че има къде да отидат и към кого да се обърнат, когато има такъв проблем", каза той.

Междувременно лекарите в Детската болница казват, че трудно ще се намерят заместници на напусналите двама анастезиолози, и заради ниското възнаграждение, и защото такъв тип специалисти са дефицитни кадри.

"Напуснаха най-важните ни специалисти, за да може да се извършва интензивна дейност. Това са анестезиолозите, които подадоха предизвестие и в момента са в отпуск. Без анестезиолог тежки случаи не могат да се обслужват, защото има риск за живота им и ние не можем да направим това, което трябва в такива случаи – да се интубира детето, да се постави на командно дишане и затова уведомихме институциите", заяви временният директор на болницата доц. Димитър Калайков пред Нова телевизия.

"МЗ е разпоредило на "Пирогов", Александровска и НКБ да приемат тези пациенти, така че няма да остане нито едно дете без лечение. Вчера вече приведохме едно тежко болно дете в "Пирогов", така че имаме нужната координация", каза Калайков. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?