Болният ще може сам да избира къде да се лекува

Здравноосигурените ще могат да избират лекарите и медицинското заведение, в което да се лекуват. Това предвиждат промените в наредбата за достъпа на здравноосигурените лица до лечебни заведения за извънболнична и болнична помощ, приети днес от правителството, съобщи правителствената информационна служба.

Чрез действащата сега нормативна уредба се регламентира правото на избор от страна на здравноосигурените лица на изпълнители на извънболнична първична медицинска помощ. Новият документ разпорежда свободен избор и на изпълнители на специализирана извънболнична и болнична помощ.

Промените ще гарантират свободния избор на здравноосигурените лица на изпълнители на медицинска помощ, както и правото на избор на лечебни заведения за болнична помощ на територията на цялата страна.

Лекарите и стоматолозите от лечебните заведения за извънболнична помощ ще насочват с направление за хоспитализация здравноосигуреното лице към избрано от него лечебно заведение за болнична помощ на територията на цялата страна. При липса на капацитет за планова хоспитализация, лечебното заведение ще изготвя листа на чакащите за всяка клиника, отделение или сектор. Подлежащите на хоспитализация, които са включени в съответната листа, ще получават пореден номер и дата за прием.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?