Бонуси за спортните федерации - ще могат да строят бази на държавни терени

Бонуси за спортните федерации - ще могат да строят бази на държавни терени

Бонуси за спортните федерации, които може да се въведат с промени в Закона за физическото възпитание и спорта, предизвикаха поредния спор и съмнения за лобизъм в парламента в четвъртък. Депутатите одобриха на първо четене възможността да се учредява безвъзмездно право на строеж за изграждане на спортни обекти или съоръжения върху недвижими имоти публична или частна държавна или общинска собственост.

Поправката в закона е внесена от депутата Иво Димов от ГЕРБ.

Предвижда се още правото на строеж да се дава на спортни федерации за срок, не по-дълъг от 30 години. Организацията, в чиято полза е учредено правото на строеж, се задължава да построи и въведе в експлоатация спортния обект до пет години от сключването на договора.

Мотивите на вносителя звучат разумно - да се насърчи публично-частното партньорство. От Министерството на физическото възпитание и спорта (МФВС) обясниха за Mediapool, че в условията на криза държавата не разполага със средства да инвестира в спортни бази, но може да участва с терен, ако дадена федерация кандидатства с проект и осигури финансирането му. От ведомството уточниха, че не са вносители на поправката и не знаят дали има заявен интерес от спортни федерации да инвестират в конкретни обекти.

Поправката предвижда още забрана спортната федерация, изградила обекта, да се разпорежда с него след изтичане на срока, освен ако не го наеме от държавата или общината.

Според Янаки Стоилов от левицата тези текстове дават възможности за злоупотреби и спортните федерации могат да се превърнат в параван за търговски дружества. На една федерация могат да бъдат предоставени десетки имоти, с които тя да развива дейност по начин, по който намери за добре, отбеляза той.

Вносителят на текстовете Иво Димов увери, че на земята, предоставена на дружествата, няма да бъдат строени ресторанти и молове. Интересът на държавата е защитен на 1000 процента, подчерта той.

Да има намеса на съответния държавен орган, който да контролира обектите, поиска Станислав Станилов от "Атака".

Камен Костадинов от ДПС, който участва в администрирането на българския спорт, защити законопроекта и заяви, че в него не може и да става дума за приватизиране на спортни обекти, тъй като има ясни гаранции това да не се случи и след изтичане на 30-годишния срок обектът става държавна собственост.

Любен Корнезов коментира, че обсъжданите текстове са противоконституционни. Със закона се предлага държавата да дарява публична държавна собственост на частни лица, обясни той и подчерта, че това е забранено от сегашния закон. По думите на Корнезов, чрез тези текстове се променя член от Закона за държавната собственост, за да се направи недопустимо напасване.

Това не е първият опит за даване на преференции за спортните федерации, които може да бъдат използвани за частни интереси и неспортни цели. През февруари тази година правителството прие промени в Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала, с което даде възможност на търговските дружества "Национална спортна база", "Академика" и "Академика 2000" да отдават под наем, заменят или продават свои имоти без търг или конкурс.

Поправката бе прокарана от министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков с мотивите, че по този начин спортните федерации ще могат чрез пряко договаряне да наемат спортни бази за провеждането на състезания. След като възникнаха съмнения, че вкарването на трите дружества в разрешителния списък за сделки с имотите им чрез пряко договаряне, ще отвори широка врата за непрозрачни сделки и приватизация на апетитни спортни бази из цялата страна, правителството реши да прецизира текста.

В крайна сметка спортните федерации получиха правото да наемат имоти без търг за период от една година вместо за 10. Това на практика обезсмисли нашата идея, коментираха от спортното министерство пред Mediapool. Те дадоха за пример Федерацията по тенис, която искала да наеме кортовете в Борисова градина и да инвестира в тях, но след промяната на срока се отказала.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес