Ирландският посланик Джон Роуън:

Борба с корупцията и съдебни реформи, за да спечели София доверие за Шенген

Ирландският посланик Джон Роуън и министър Томислав Дончев. Сн: БГНЕС

Ирландският посланик в България Джон Роуън призова българските власти да продължат реформирането на съдебната система и борбата с корупцията, за да спечелят доверието на страните, които продължават да се противопоставят на членството в Шенгенското пространство.

Посланикът заяви по време на дискусия във вторник, че Ирландия, която в момента е ротационен председател на ЕС, е готова да подкрепи присъединяването на България към Шенген и че страната му ще работи за решаването на всички открити въпроси за България, за да се постигне положително развитие на срещата на върха през март.

В същото време обаче вече излезе информация от дипломатически източници, че темата за Шенген може въобще да не влезе в дневния ред на ЕС през март, тъй като Холандия продължава да е против присъединяването на България и Румъния. Тази позиция се споделя и от други страни членки, включително и от Германия.

В интервю за dnevnik. bg посланикът добави още, че според него обезпокоените страни трябва да видят ускоряване на правосъдните реформи и тогава ще последва доверието.

"Надяваме се, че ще успеете да приложите програмата за реформи възможно по-скоро и това ще е начинът да получите доверието на всички страни от ЕС", каза посланикът.

"Трябва да има ускоряване на целия административен процес. За да се създаде доверие в инвеститорите, се нуждаете от прозрачност, предвидима и обективна съдебна система. Има много компании тук, които са започнали бизнес, били са приветствани, но след това са започнали проблемите, когато са започнали да работят тук", каза още дипломатът.

Той коментира още, че вотът за избор на нов главен прокурор е бил електронен и е можело да се определи кой как е гласувал, но "все пак това не беше голям проблем".

"Смятам, че важното беше, че гласуванията бяха силни, което означава, че избраните ще имат силен мандат. Това се случи всъщност. Лично аз не смятам, че системата беше лоша, бях впечатлен и от програмата, която си постави ВСС", каза посланик Джон Роуън.

По-късно във вторник на въпрос за медийната ситуация в България посланик Роуън припомни, че когато България се присъединила към ЕС, тя е била подложена на механизъм за наблюдение, който е имал за цел да даде пътна карта за напредък по тези въпроси. Той посочи, че има развитие по този проблем и изрази готовността на страната му да проведе дискусии по въпроса с гражданското общество и да даде съвети, ако ѝ бъдат поискани.

Посланик Роуън очерта приоритетите на страната му по време на председателството на ЕС, които са икономически растеж, стабилност и заетост. Той заяви, че страната му ще използва опита си в осигуряването на финансова и фискална стабилност за постигането на тези цели.

Освен това Ирландия ще работи за реформирането на икономическото управление на ЕС и продължаването на реформите на икономическия и валутен съюз, затягането на фискалната дисциплина и други.

Сред другите приоритети на Ирландия са създаването на единен дигитален пазар, приемането на ново законодателство в областта на киберсигурността, подкрепата на кохезионната политика и разширяването на ЕС.

Споделяне

Още от Европа