Борис Джонсън: Няма перспектива за нормализиране на отношенията с Москва

Борис Джонсън, сн. ЕПА/БГНЕС

Няма перспектива за нормализиране на британско-руските отношения, докато Москва не спре опитите си да дестабилизира Обединеното кралство и да застрашава сигурността му. Това е заявил британският премиер Борис Джонсън пред руския президент Владимир Путин в кулоарите на международната конференция за Либия в Берлин, съобщи говорител на "Даунинг стрийт 10".

Джонсън е казал на Путин, че Великобритания не е простила на Москва за нападението с "Новичок" в Солсбъри преди близо две години.

Борис Джонсън е заел същата твърда позиция като своята предшественичка Тереза Мей, коментират британските медии, цитирани от БНР.

"Премиерът заяви, че няма да има нормализиране на двустранните отношения, докато Русия не прекрати дестабилизиращите си действия, застрашаващи Обединеното кралство и нашите съюзници и представляващи заплаха за сигурността на нашите граждани и общество", заяви говорител на Джонсън.

През март 2018 година бившият двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха заразени с нервнопаралитичното вещество "Новичок" в Солсбъри, а местна жена - Доун Стърджес - почина по-късно след случаен досег с остатък от веществото.

Лондон изгони впоследствие повече от 20 руски дипломати.

Кремъл продължава да отрича, че стои зад нападението в Солсбъри, въпреки че британската полиция идентифицира двама агенти на руското военно разузнаване, които са били по това време в града.

Споделяне

Още от Европа