Борис Джонсън отказва нов референдум за независимост на Шотландия

Борис Джонсън отказва нов референдум за независимост на Шотландия

Британският премиер Борис Джонсън предупреди шотландската лидерка Никола Стърджън, че няма да подкрепи плана ѝ за втори референдум за независимост, съобщи Ройтерс.

Двамата са разговаряли днес следобед, само броени часове, след като и двамата лидери триумфираха на парламентарните избори, в които техните партии спечелиха съкрушителни победи.

"Министър-председателят ясно посочи, че остава противник на втори референдум за независимост, подкрепяйки мнозинството от хората в Шотландия, които не искат връщане към разделението и несигурността", се казва в съобщение на канцеларията на Джонсън.
"Той смята, че резултатът от референдума през 2014 г. е решаващ и трябва да бъде зачитан", се казва в документа.

В петък Стърджън, която е и първи министър на Шотландия, каза, че следващата седмица ще оповести планове за произвеждането на втори референдум за независимост.

"Не става дума да молим (премиера) Борис Джонсън или друг политик в Уестминстър за разрешение. Ние ще предявим демократичното право на шотландците да определят съдбата си", посочи Единбург Стърджън, цитирана от ДПА.

Нейната партия спечели 48 от общо 59-те депутатски мандат в Шотландия на вчерашните парламентарни избори в Обединеното кралство. Консервативната партия на премиера Борис Джонсън спечели абсолютно мнозинство. Стърджън обаче бързо припомни на Джонсън, че той е лидер на партия, загубила изборите в Шотландия, където консерваторите имат два пъти по-малко депутати.

На изборите през 2017 г. те спечелиха 13 мандата в Шотландия, а вчера - само шест. Шотландската национална партия има 13 депутати повече от последните избори.

"Повече от ясно е, че повечето хора в Шотландия искат да останат в Европейския съюз", посочи Стърджън.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа