Борис Джонсън се развежда след поредна изневяра

Букмейкърите го определят като фаворит за лидер на Консервативната партия

Борис Джонсън

Бившият британски външен министър Борис Джонсън, конкурент за мястото на лидера на консерваторите премиерката Тереза Мей обяви, че се е разделил с жена си и двамата са в процедура по развод.

54-годишният политик, който напусна поста през юли заради несъгласие с правителствения план за Брекзит, направи това, след като "Сън“ съобщи на първа страница, че двойката се е разделила заради негови изневери.

"Преди няколко месеца, след 25 години брак, ние решихме, че е наш най-добър интерес да се разделим“, се посочва в съвместното изявление на Джонсън и съпругата му Марина Уилър.

"В последствие решихме да се разведем и този процес е в ход“.

"Като приятели, ние ще продължим да подкрепяме нашите четири деца в идните години. Повече няма да коментираме“, продължава изявлението.

Смята се, че Джонсън прави опити да измести премиера Тереза Мей като лидер на Консервативната партия, която е дълбоко разделена по въпроса как Великобритания да напусне Европейския съюз. Букмейкърите го определят като фаворит да поеме поста на премиера Мей, ако тя се оттегли от лидерството на Консервативната партия.

Той бе водеща фигура в кампанията за Брекзит преди референдума през 2016 г. и след оставката си непрекъснато критикува плана на Мей за поддържане на тесни икономически връзки с ЕС.

Таблоидът "Сън“ предположи, че новите разкрития за изневери на Джонсън, който е признавал такива в миналото, могат да навредят на шансовете му да поеме лидерския пост.

Според други коментатори обаче те могат да "разчистят нещата“, като наяве излязат всички компрометиращи материали, преди той да направи опит за поеме властта.

Изявлението за развода идва седмици преди годишната конференция на Консервативната партия, в рамките на която се очаква Джонсън да говори на голям митинг.

Според в. "Сън" съпругата на Джонсън го е изгонила от семейното жилище след поредната му изневяра.

Уилър, която е от смесен британско-индийски произход, е успешен адвокат и правозащитник.

Според "Сън“ тя е натирвала Джонсън и през 2004 и 2010 година. И в двата случая причината за гнева ѝ са били негови изневери.

Според слуховете Джонсън има незаконно дете от изкуствоведа Хелън Макинтайър.

Борис Джонсън бе министър на външните работи в кабинета на Мей в продължение на две години.

През юли т.г. той подаде оставка в знак на протест срещу нейната стратегия в преговорите за Брекзит, като заяви, че те ще превърнат Обединеното кралство в "колония" на съюза.
Оттогава той редовно критикува стратегията на премиера чрез изказвания в Камарата на общините и в печата

Споделяне

Още от Европа

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?