Борисов: Арестът на Навални нарушава правата му

"В днешния демократичен свят е изключително важно да не бъде заглушаван гласът на опозицията"

Бойко Борисов, сн. архив

"Арестът на Алексей Навални след пристигането му в Русия нарушава неговите права и застрашава сигурността му. В днешния демократичен свят е изключително важно да не бъде заглушаван гласът на опозицията". Това написа премиерът Бойко Борисов във Фейсбук близо денонощие, след като най-изявеният критик на руския президент Владимир Путин се върна в Москва и бе арестуван от властите. 

Арестът на Навални вече бе осъден от САЩ и Европейския съюз. Представители на ООН и западни държави призоваха Русия да освободи опозиционния политик, а някои държави заплашиха с допълнителни санкции срещу руските служители, отговорни по случая.

Навални бе задържан в неделя на московско летище при пристигане от Германия, където се възстановяваше от отравянето през лятото. 

През август той изпадна в кома след отравяне с вещество, което няколко европейски лаборатории по-късно определиха като новичок. Той се лекуваше в клиника в Германия, а преди дни обяви, че ще се завърне в Русия.

Хиляди негови поддръжници го чакаха на летище Внуково, където бяха разположени сили за борба с безредиците. Властите обаче пренасочиха самолета на Навални, който кацна в Шереметиево, и арестуваха част от събралите се посрещачи.

В понеделник съд на московския район Химки постанови задържане под стража до 15 февруари на видния критик на Кремъл Алексей Навални, който вчера бе задържан при пристигането си в Москва от Германия.

Споделяне

Още по темата

Още от България