Борисов: Без ново решение транспортът във Варна ще колабира

Правителството ще подпомогне града за решаване на инфраструктурни проблеми, които спират развитието му

Борисов: Без ново решение транспортът във Варна ще колабира

Правителството ще подкрепи проекти на Община Варна за развитието на пътната инфраструктура в града с цел облекчаване на трафика, потвърди премиерът Бойко Борисов на среща с кмета на града Иван Портних. Присъстваха и Владислав Горанов, министър на финансите, Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщения, вицепремиерът Валери Симеонов, Пламен Димитров, президент на КНСБ, съобщи „Фокус“ в неделя.

"Градът се развива, но в същото време се задъхва", заяви премиерът. Усилено се работи по лотовете на автомагистрала "Хемус", но тя влиза в самия град, а и сега трафикът в града е изключително интензивен. Разположението на летището също предполага увеличаване на трафика, тъй като автобусите с туристи минават през целия град.

"Колкото повече градът расте и се развива, той спира да диша, защото транспортната инфраструктура блокира. Ние започнахме с инвестиции главно в булевардите, които бяха в отвратително състояние. Но без едно ново решение за града, транспортът ще колабира", каза Борисов.

Правителството предлага две мерки в това отношение – разширяване с две допълнителни ленти и с две локални платна на централния транзитен булевард, който свързва входа на града и аерогарата, както и нова пътна отсечка, която да облекчи движението от и към пристанището.

Бойко Борисов посочи, че финансирането ще бъде от бюджета и от Европейската инвестиционна банка, а дали изпълнението ще се организира от Агенция "Пътна инфраструктура" или от Общината, зависи от Общинския съвет във Варна.

Приоритетни за правителството са и ремонтът на Математическата гимназия и изграждането на трета пречиствателна станция за отпадъчни води за нуждите на града.

126 млн. лева е стойността на приоритетните проекти за развитието на Варна за следващите 2 години.

За изграждането на модерна градска среда по Инвестиционната програма на ОП "Региони в растеж" и общинския бюджет са заложени 100 млн. лева. За образователната инфраструктура, също по Инвестиционната програма на ОП "Региони в растеж", са заложени 16,3 млн. лева. За облекчаване на трафика в града се предвижда доиграждането на участъка на бул. "Васил Левски" от ул. "Подвис" до ул. Девня", който е на стойност 75 млн. лева, както и продължение на бул."Сливница" в частта между "Янош Хунияди" и "Атанас Москов", с качване на автомагистрала "Хемус", което е на стойност 9 млн. лева. С тези два проекта трафикът на автобуси и зърновози ще бъде изнесен извън града.

Другите проекти са за нова сграда на библиотеката, която е с индикативна стойност 32 млн. лева, както и нова сграда на Математическата гимназия и ремонт на Френската гимназия на стойност 10 млн. лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?