Атанас Атанасов:

Борисов, Доган и Коджейков са се договорили тайно да няма претенции към службата

Борисов, Доган и Коджейков са се договорили тайно да няма претенции към службата

Нападнатият в събота с газов пистолет почетен лидер на ДПС Ахмед Доган е решил да не предявява никакви претенции към охраняващата го от години НСО след тайна среща с премиера Бойко Борисов и шефа на службата Тодор Коджейков. Това обяви в кулоарите на парламента в четвъртък ген. Атанас Атанасов, бивш шеф на контраразузнаването и общински съветник от ДСБ.

"Това означава, че в България няма процедури, по които се проверяват деянията, няма процедури, по които се определя кой е виновен и кой е невинен. Събират се някакви хора на тайно място и решават по какъв начин да се смъкне общественото напрежение, кой е виновен и кой е невинен. На цялото българско общество - и на професионалистите, и на непрофесионалистите стана ясно, че това беше тежък провал на личната охрана на Ахмед Доган, защото ако нападателят боравеше с огнестрелно оръжие, той щеше да застреля жертвата. След като щеше да има този резултат, а основната задача на назначената лична охрана е да пази живота и здравето на своя обект, не може да бъде друго определението, освен тежък провал. И след този тежък провал, вместо да бъде направен сериозен анализ на причините, довели до ниския професионализъм в тази служба, да се вземе отношение включително и кадрово за ръководството на тази служба, някъде задкулисно се събират Бойко Борисов, Ахмед Доган и телохранителят на Борисов - Коджейков, и решават да замажат случая", заяви пред репортери Атанасов.

Той заяви, че не знае каква е цената на "сделката" между Доган, премиера и шефа на НСО, но предположи, че почетният лидер на ДПС може и да не е имал избор.

"Това не знам. Но все пак Ахмед Доган ще продължи да бъде обект на охрана от НСО, докато е народен представител. Човекът си е дал сметка, след като му предлагат сделка, по-добре явно да я приеме, отколкото ако им се опълчи, да им е в ръцете. Така си мисля", заключи Атанасов.

"Нали тази служба е на подчинение на президента, какъв е Бойко Борисов да се занимава, да посредничи за уреждане на проблема," попита Атанас Атанасов.

Случаят с покушението срещу Ахмед Доган говори и за начина, по който са обучени личните охранители и за тяхната реакция. Ако поне един от гардовете беше с гръб към трибуната и наблюдаваше залата, нападателят нямаше да стигне до нея, смята Атанасов. Според него би следвало прокуратурата да изясни кога за последен път тези хора са били инструктирани и как.

Атанасов е на мнение, че трябва да бъде сменено цялото ръководство на НСО. Действията на службата ще бъдат обсъждани и на предстоящия Консултативен съвет по национална сигурност при президента. Росен Плевнелиев вече каза, че е имало слабости в работата на службата и че със случая се занимава началникът на кабинета му Цветлин Йовчев, бивш шеф на ДАНС.

В първите часове след инцидента на 19 януари шефът на НСО отрече подчинените му да са допуснали някакви пропуски. Сравнително безкритично се изказаха и премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов, като Борисов изтъкна професионалната реакция на Доган в момента на атаката, от която той се отърва невредим, за разлика от нападателя Октай Еминмехмедов, подложен на жесток побой от страна на членове на ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?