Борисов и руският посланик искат засилен диалог в енергетиката

Бойко Борисов, руският посланик у нас Анатолий Макаров и Томислав Дончев

Отношенията в енергетиката, кризата в Близкия Изток и трагедията в Хитрино, обсъдиха премиерът Бойко Борисов и руският посланик у нас Анатолий Макаров на среща в понеделник, съобщи правителствената пресслужба.

Дипломатът е поднесъл съболезнования на близките на загиналите и пожелал бързо възстановяване на пострадалите след трагедията в шуменското село Хитрино на 10 декември. Борисов от своя страна го е запознал с предприетите действия за справяне с тежката ситуация и финансовото подпомагане на пострадалите. "Неведнъж съм казвал, че материалните щети се оправят, но, за съжаление, не можем да върнем човешкия живот“, каза премиерът, цитиран от пресслужбата си.

Борисов и Макаров са обсъдили и международния дневен ред и са се обединили около мнението, че кризата в Близкия изток може да бъде разрешена само чрез мирни преговори. "Войната не е решение. Трябват общи държавнически решения за преодоляване на мигрантската вълна към Европа и разрешаване на заобикалящите ни конфликти“, заявил премиерът Борисов.

Двамата са обсъдили напредъка и постигнатото до момента в енергийните отношения и са изразили желание за продължаване и засилване на диалога и сътрудничеството в областта между България и Русия.

Споделяне

Още от България