Борисов иска бърза намеса от Румъния, за да спрат опашките на ГКПП-Русе

Борисов иска бърза намеса от Румъния, за да спрат опашките на ГКПП-Русе

Премиерът Бойко Борисов е поискал румънското правителство да се намеси и бързо да реши проблема с опашките от тирове на граничния пункт на Дунав мост при Русе. Това е станало по време на телефонен разговор с румънския му колега Виорика Дънчила, съобщи правителствената информационна служба.

Дънчила е поела ангажимент пред българския премиер, че още днес лично ще провери системата за вход и изход в страната, както и възможността за подобряване на организацията и състоянието на цялата инфраструктура от румънска страна. Румънският премиер се е ангажирал да предприеме незабавни действия за облекчаване на трафика, е посочено в съобщението.

Заради тежките метеорологични условия миналата седмица за няколко дни Румъния затвори граничния си пункт с България при Русе. И при хубаво време обаче там периодично се образуват колони от чакащи тежкотоварни автомобили.

Според специалисти основната причина за това е лошата организация за проверка на автомобилите, които подлежат на двоен контрол – от страна на българските и от страна на румънските власти. Според тях на държавно ниво трябва да се договори контролът да е един. Той може да бъде организиран по два начина. Единият вариант е съвместен граничен екип, а другият е излизащите от Румъния автомобили да се проверяват от румънските власти и у нас да влизат безпроблемно, а напускащите България от българските власти и да не подлежат на проверка от румънските.

Двамата премиери са обсъдили още развитието и изграждането на транспортните инфраструктурни проекти в региона, пристанищната свързаност и Дунавската стратегия. Те са подчертали, че тези проекти ще доведат до повече инвестиции, преки бизнес контакти и повече работни места в държавите от тази част на континента, се казва в съобщението на българското правителство.

Борисов и Дънчила са били единодушни, че всички регионални проекти са изключително важни и ще бъдат полезни не само за балканските страни, но и за всички държави-членки на ЕС.

Дънчила е поканила Борисов за съвместно правителствено заседание в Румъния.

По време на разговора между двамата премиери са били отбелязани и положителните резултати от проведените до момента четиристранни срещи на високо ниво между България, Румъния, Сърбия и Гърция. Румънският премиер е посочил, че следващата среща в този формат, която ще е в Букурещ, вече е в процес на организация.

Виорика Дънчила е поздравила Борисов и с успешното водене на председателството на Съвета на ЕС, като е отличила приоритетната тема за приобщаване на страните от Западните Балкани, се казва още в съобщението на правителствената пресслужба.

Споделяне

Още от България