Борисов моли политиците за консенсус в борбата с престъпността

Обща държавна политика и политически консенсус по темата за борбата с престъпността поиска главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов.

Дни след като бе подложен на унищожителни критики и от десни, и от леви политици, а социолози изразиха опасения, че любимецът на народа с най-висок рейтинг може да оглави една партия на реда и закона, Борисов хрисимо пак призова политиците да помогнат с промени в законите за борба с престъпността.

Ден по-рано той се завърна от Париж с поредния орден - най-висшето отличие на Френската национална полиция.

Борисов, който бе доста засегнат от критиките на лидера на демократи за силна България Иван Костов, който нарече МВР "министерство на пропагандата", апелира политиците да постигнат консенсус, защото всички правителства имат проблеми с престъпността, но наближат ли избори "настава какафония".

"Политическите партии да намерят, а във всички партии има хора, контактьори да ги наречем, хора, които...са консенсусни личности, които се разбират с другите, да седнат и по тема на престъпността всичко това да се веднъж завинаги реши и да има обща държавна политика", обясни идеята си Борисов в студиото на Би Ти Ви.

Индиректно той обвини политиците, че като критикуват него и МВР, доставят радост на престъпниците.

"Радват се когато, първо, самите политически партии, когато атакуват дали МВР, дали следствие, дали прокуратура, това доставя радост, защото прави разнобой", обясни Борисов.

По повод забележката на депутатката от левицата Татяна Дончева, че главният секретар е учил за пожарникар и трябва да си върши работата, а не непрестанно да иска от депутатите да променят още и още законите, генералът ѝ препоръча да иде и да угаси поне един пожар, за да види дали е хубаво или лошо. Той посочи,че изобщо не е обидно да си пожарникар и дори тази професия във Франция била най-уважаваната.

Борисов се оправда, че в МВР не се опитват да учат политиците на наука, нито пък "искаме да им обясняваме, че ние сме най-компетентните". Те само давали примери от практиката, които пречат да бъдат заловени и осъдени престъпниците.

Той прие дори да е некомпетентен, според Дончева, но категорично смята, че съдиите, главният прокурор и началникът на следствието, които бяха с него при премиера да искат спецмерки, не са некомпетентни. И Борисов отново настоя в чл. 339 а и б на НК да се уточни како означава "голямо количество оръжие". Какво пречи да се запише "два пистолета е голямо или три, един гранатомет - малко или голямо, два гранатомета - малко или голямо"?, запита Б.Борисов. Отново бе спомената възможността за отлагане и протакане на дела заради болнични на адвокати. Тези възможности в закона само водели до забогатяване на адвокатите, аргументира се топ полицаят.

Генералът посочи, че усилията трябва да се насочат към това, което храни организираната престъпност.

"Това са наркотрафикът, това са трафик на хора, производството на фалшиви пари, производството на синтетични наркотици вътре в страната, износът на жени с цел сексуална експлоатация зад граница, източване на ДДС - в общи линии това са бизнесите да ги наречем, които носят огромните приходи за тези хора", посочи главният секретар.След което за пореден път изброи серията успешни операции на нашите служби съвместно с партньорите им на Запад, с които са отнети печалби на престъпните банди. Позова се и на милионите приходи в бюджета, внесени от осуетена контрабанда.

Следвайки логиката на парите, генералът изтъкна обяснение и за поредните показни поръчкови разстрели. Той за пореден път разви тезата си, че мутрите се избиват, защото им свършват парите.

"В момента, в който секват парите, настава това напрежение по улицата и това е всеизвестна практика навсякъде в света", заключи генералът.

Съдът остави Демби и бандата му на свобода

Софийският районен съд не уважи искането на прокуратурата да наложи постоянен арест на Димитър Вучев-Демби, двамата му бодигардове - Георги Нацев и Милен Сотиров, както и на Росен Кръстев и Николай Рачев, предаде БНР. Срещу петимата е образувано полицейско дознание за хулиганство в района на тунела в столичния квартал "Люлин" миналата неделя заради стрелба с пистолет. Срещу тях обаче не са представени доказателства, че са извършители на престъпното деяние. Мотивиран от четирите висящи дела и имотното му състояние, съдът наложи парична гаранция от 3 000 лева на Димитър Вучев-Демби, 2000 лева на Георги Нацев и 1000 лева на Милен Сотиров. Останалите двама бяха пуснати срещу подписка. Решението подлежи на протест пред Софийски градски съд

Според него никоя групировка не се чувства безнаказана, защото арестите в момента са пълни. Изтъкнато бе, че прокурори, следователи и полицаи вече работят много по-добре за събиране на доказателства и съдилищата приемат исканите мерки за неотклонение.

Борисов избяга обаче от директен отговор на въпроса за уличилите го в лъжа следователи по повод твърдението му преди дни, че 60 000 дела стоят непокътнати в следствието. Думите му провокираха официална декларация на следствието, в която се казваше, че такава цифра не съществува.

Вместо да се поправи, Борисов похвали новия шеф на НСлС Ангел Александров, който след като поел службата, "нещата коренно" се променили в съвместната работа на МВР с националното следствие.

"Повтарям - по екипи и по подсъдност ние сме сформирали такива щабове, които са или при мен, или в националното следствие, или в прокуратурата, или в НСБОП се събират и ежедневно там им протича работното време заедно - следователи, прокурори и полицаи", илюстрира единството на професионалистите Борисов.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?