Борисов: Написал съм си оставката, всичко си има граници

Борисов: Написал съм си оставката, всичко си има граници

"Много ви моля, когато речете да ме пресирате, да знаете, че съм написал оставката на правителството и тя е в джоба ми“, заяви във вторник министър-председателят Бойко Борисов пред участниците в националния форум за разясняване на схемите на земеделските стопани по Кампанията за директни плащания за 2010 година.

“Влагам целите си усилия и характер, но всичко си има граници", каза той говорейки за лекарските протести и се обърна превантивно към фермерите, с чиито представители се срещнал по-рано през деня и те са поставили свои искания. Така и не стана ясно какви претенции са имали земеделците, но Борисов отсече, че това е максимумът в условията на криза.

Според Борисов в момента страната ни изживява най-тежките месеци от кризата и през 2011 и 2012 г. нещата ще тръгнат нагоре. "Държавата не е за тези два-три месеца, това е нашата си държава, и ако я фалираме, след това всички ще страдат и имайте предвид това, когато поставяте претенциите си", обърна се той към форума, допълвайки, че бюджетът е разчетен до стотинка.

"Истински разчитаме на вас и правим всичко възможно да сте добре“, каза още Борисов.

"Вече ни глобиха 40 млн. лв. за кампанията от 2007 (за изплащане на директните евросубсидии – б.ред.) защото сред нас има хора, които лъжат. Може да не са в тази зала, но така става - вместо 50 овце пишат 500, вместо 10 декара пишат 100 декара. Тръпна като си помисля с каква цифра ще ни глобят за 2008 година", коментира премиерът.

Премиерът изрази вярата си в нацията и надеждата всички да разбират какво следва от неспазването от дисциплината по харченето, давайки за пример проблемите на гръцката икономика и осъществявания от Брюксел контрол върху разходите на страните-членки.

По думите му за пръв път българското правителство прави без натиск от страна на Брюксел това, което иска ЕК.

Той посочи още, че настояването на кабинета страната ни да влезе в чакалнята на еврозоната ERM-2 не е самоцелно. “Франция е заявила, че ще помогне на Гърция, защото е в еврозоната, и ако продължат да се сриват, ще повлекат целия ЕС. Еврозоната носи сигурност на страната“, коментира Борисов.

“Ако се плъзнем по популистката вълна "плащайте на всички, независимо от приходите", никой няма да ни се притече на помощ, защото не сме в еврозоната. Другите държави си имат техни проблеми, и ако не ги касае пряко, ще кажат, че това е вътрешна наша политика“, заяви още министър-председателят. Той добави, че съсловията, които присъстват на срещата, трябва да знаят какво чака страната, когато поставят своите претенции и искания.

Той ги призова и към самоконтрол, а сдруженията помоли не само да упражняват натиск върху правителството, а и да помагат в разкриването на фермери-нарушители.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?