Борисов: Нинова три пъти да се отрече от Сатаната

Германия и Австрия говорят ли си за езика и Моцарт на кой е – не, и ние така трябва да живеем на Балканите, каза премиерът

Борисов: Нинова три пъти да се отрече от Сатаната

Премиерът Бойко Борисов разясни подробно пъртийната позиция по всички актуални теми в обществото пред младежите от ГЕРБ във Варна по време на 10-ата им Лятна академия. Лидерът на партията отговаря на десетки въпроси повече от час и половина.

Една част от тях бяха свързани с реализацията на местни проекти, за които се искат пари.

"Тръгнем ли по тая тема - “Дай” - ще счупим държавата. Онзи ден смятахме - 3-4 милиарда ни трябват веднага само за строителство и 10 милиарда за военните -  с въоръжението са толкова...", каза Борисов.

Премиерът не пропусна инфраструктурните проекти и се оплака от това, че преди него - от времето на комунизма насам, никой не е искал да прави магистрала "Хемус", а на левицата едно време целта била тя да е до Правец, родният град на Тодор Живков. "Все едно аз да си направя магистрала само до Банкя", възмути се Борисов.  

Той отбеляза, че "всяко нещо е важно", и затова в развитите държави всяко следващо правителство надгражда.

За БСП и Корнелия Нинова

Премиерът отново повтори как в мандатите на ГЕРБ се възраждат проекти, които преди това са били провалени. Даде за пример "Цанков камък", за който Борисов заяви, че лично питал Николай Вълканов (бизнесмен, който държи мини в региона - бел.ред.) за този проект ли е бил хонорарът на Ахмед Доган и отговорът бил "не".

През август депутати от ГЕРБ внесоха сигнал до главния прокурор с искане да се провери проектът "Цанков камък", в който бяха инвестирани близо 1 млрд. лв., но ефективността му се оказа спорна. В случая беше намесен и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която се обърна пък към австрийското посолство. Главният изпълнител на съоръжението беше австрийска компания.

Борисов не пропусна да отбележи, че "след всеки мандат на БСП ГЕРБ плаща". По думите му работата на БСП била да се появяват във вторник и да ги нападат, но това е политическо говорене. Според него сигурно и ГЕРБ в опозиция би говорила подобно.

Борисов нападна Нинова като обясни, че не може да носи отговорност за една година или само за времето, в което е начело на партията.

"За хубаво или лошо партиите, когато управляват, носят отговорност и за доброто, което правят, и за лошото, което се е случило през техния период. Не, ще носиш отговорност 130 години назад, като искаш да си лидер на тази партия", каза Борисов за Нинова.

Лидерът на ГЕРБ посъветва младежите "да не се занимават изобщо с тях и само да си хабят енергията", а да се съсредоточат върху работата, която трябва да се върши.

Призова и депутатите от ГЕРБ да не влизат в спор за антикорупционния закон с БСП. Препоръча на всички в залата да прочетат и научат законът, който БСП приели през 2008 г., защото оневинявал корупцията и това било истинското лице на левицата.

"Аз не съм ги чул те (БСП - бел. ред.) да излязат и както в църквата да кажат "Отричаш ли се от Сатаната? Отричам се!". Три пъти да излезе г-жа Нинова, да се отрече от Сатаната, сиреч от закона си от 2008 г., и да каже "Сега като сме се отрекли, и сме чисто нови, не сме 130-годишни, предлагаме този закон" с радост ще я изслушам", каза Бойко Борисов.

В София Нинова постави три услвия на Борисов, за да излязат с общ закон срещу корупцията.

Кметове тук-там от БСП, хубаво е държавата да има мазнинка

Премиерът се защити и от критиките на Нинова за това, че се подпомагат финансово само общини на ГЕРБ и ДПС. Парите за общините са давани целево и по искане на кметовете, разясни Борисов.

"Дали сме били пари за смесените райони. За радост или за беда, огромната част от кметовете са от ГЕРБ, другите са от ДПС и тук-таме има някой от БСП", отговори премиерът на критиката на Нинова.

Той заяви, че тези пари целево са давани за улици, за детски градини, за канализация, за чешми и водоснабдяване, за обредни домове, за спортни площадки, за саниране на училища.

"Те са по искане на кметове, по искане на партии. Ние сме минали, разгледали – неотложно е трябвало да бъдат направени и сме ги направили", обясни Борисов.

По думите му обвиненията на БСП са политическо говорене, присъщо на опозицията. "И ние да бяхме опозиция и ние така щяхме да говорим", добави той.

"Говореха за дълга, какъв дълг сме взели – ей го, той си стои във фискалния резерв. Просто парите са евтини и е хубаво държавата да има мазнинка, да има буфер, да има сигурност. Не се знае утре какво ще стане, но парите седят във фискалния резерв и всеки ги вижда", посочи Борисов.

Премиерът добави, че с усилията, които правителството полага за стабилност и по отношение на данъчната политика, безработицата в страната пада.

Кое налага най-бедната държава, да купува най-скъпата военна техника

Борисов не пропусна да се изкаже и по темата за модернизацията в армията, която в последно време му се очертава като любима покрай нужните милиарди за превъоръжаването и проблема с оръжейните заводи, който обаче не коментира.

"Кое налага най-бедната държава да купува най-скъпата възможна военна техника. Чух, че трябва да купим най-скъпото, което се продава на пазара. Кое налага да купим най-скъпия възможен хеликоптер, най-скъпия възможен самолет и най-скъпия изтребител? Ние, когато провеждаме търгове и обществени поръчки за дружества и организации – едни купуват "Шкода", други - "Дачия", трети купуват "Фолксваген". Не се хвърлят всички на "Мерцедес" и "Пасат", коментира Борисов.

Той често питал по този въпрос своя заместник, приятел и "хейтър" в правителството Томислав Дончев, стана ясно още от думите му.

Според премиера има и друг тип самолети, друг тип бронетранспортьори, които струват много по-малко пари. И изброи отново някои големи плащания - за "Белене", за "американските" централи - ТЕЦ-овете "Марица Изток", КТБ, които му изяли парите.

Мине се, не мине, и някоя глупост в образованието

"Това с учебниците беше голяма глупост. Мине се, не мине, и някоя глупост в образованието. Като видях черно-белите учебници, министъра на образованието го накарах в първия най-близък голям град да даде пресконференция, за да разберат журналистите какво мислим". Така Борисов коментира историята с двата вида учебници - цветни и черно-бели, с различни цени, която предизвика голяма дискусия във "Фейсбук".

Премиерът обясни, че изключително важно е да вкара всички деца в училище. Сега по данни на образователното министерство около 200 хиляди деца от І-ви до ХІІ- и клас не посещават училище.

"Обществото трябва да си даде сметка, ако не ни подкрепи, няма да успеем. Трябва да си дадем сметка – или приемаме, че всеки от заплатата си всеки месец ще дава пари за издръжката на тези хора, или трябва да ги накараме да учат, да се образоват, да има поне нискоквалифицираната работа кой да върши. Това са десетки хиляди деца. И тука не са само ромите, има и българи такива", обясни Борисов мерките на държавата по новия приоритет.

Имало хора, които не само не могат да пишат и да четат, но и цветовете даже не познават. Как можели да работят дори нещо, за което се натискат две копчета, ако не познават даже цветовете, попита Борисов. Той уточни, че това не е виц, а реален случай, разказан на среща в Пловдив от работодател.

Германия и Австрия говорят ли си за езика и Моцарт на кой е

"Положихме къртовски усилия Балканите да бъдат приоритет на Европейската комисия. Чуха ни и в Триест, дипломатите знаят как беше включена България там, в Берлинския процес. Гърция и Румъния не бяха включени, а България беше. Канцлерът Меркел, президентът Макрон и премиерът Джентилони направиха изключение и всички наши предложения бяха включени", отчете успехите на външната политика Борисов.

На въпрос от залата как е постигнал такива добри взаимоотношения с европейските лидери той отговори: "Има една рецепта и тя се казва дисциплина, както в училище, така и в университета трябва да си напишеш домашното и да си научиш урока".

"Спазваме Маастрихтските критерии и сме винаги в тройката на Европа. Даже тази година бюджетът ни беше на излишък, виждате колко започна да се работи по "Струма", "Хемус", ж.п. линиите. Парите ни трябват да кофинансираме европейските проекти", продължи Борисов.

Премиерът заяви още, че започват преговорите за изграждането на транспортен коридор Солун - Бургас - Варна - Букурещ. Освен това е важен пътят до Скопие и Тирана, а и не можело като сега до Западните Балкани да се пътува по 10 часа.

Попитан за българското малцинство в Албания и за подписания договор с Македония, Борисов обобщи: "Германия и Австрия говорят ли си за малцинства? Говорят ли си за езика и Моцарт на кой е. Не, радват се. И ние трябва така да живеем."

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?