Борисов няма да подкрепя Първанов на изборите

Борисов няма да подкрепя Първанов на изборите

Бойко Борисов ще призове структурите на ГЕРБ да не подкрепят втори президентски мандат на Георги Първанов. Това е съобщил в четвъртък столичният кмет и неформален лидер на ГЕРБ по време на срещата си с БЗНС на Георги Пинчев. Призивът ще бъде отправен по време на среща на Борисов с националните координатори на сдружението през почивните дни, каза Пинчев. Думите му бяха потвърдени от зам.-кмета на София и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Самият Борисов не направи изявление.

Решението му ГЕРБ да не подкрепя Първанов бе сведено на земеделците  два дни след срещата му с президента. Макар че бе отправил публични питания към държавния глава дали подкрепя правителството на тройната коалиция, което сам създаде преди година и дали ще работи за предсрочни избори догодина, Борисов заяви след срещата с Първанов, че тези въпроси не са обсъждани. Дискутирана била единствено кризата с отпадъците на София.

Земеделците на Пинчев бяха при кмета, за да му връчат решението на Управителния си съвет, с което го издигат за кандидат-президент. Пинчев не каза дали Борисов е приел номинацията, но подчерта, че той е единственият припознат от БЗНС като успешен кандидат.

Кметът, който по-рано заяви, че свързва политическото си бъдеще със земеделците и ВМРО, все още не е решил дали ГЕРБ ще участва със собствен кандидат на изборите и ако да, дали това ще е той или заместникът му Цветанов.

Според източници от общината, обявената позиция срещу Първанов ще бъде последвана от издигането на Цветанов по време на срещата с националните координатори в Сливен.

Самият Борисов наскоро повтори, че неговата цел са парламентарните и местните избори.

Пинчев предупредил кмета за готвен “атентат” срещу него

Георги Пинчев съобщи още, че запознал Борисов с готвен “атентат” за “свалянето на кмета на българската столица и за неговото елиминиране от българската политика.”

Според Пинчев Върховният административен съд ще отстрани кмета Борисов така, както е отстранил кметовете на Опака и Велинград, които също са имали участия в търговски дружества, които не са били заличени в съдебните регистри след заемането на постовете.

Пинчев каза още, че ДСБ са обжалвали пред съда решението на Общинската избирателна комисия, с което комисията не удовлетвори тяхното искане кметът Борисов да бъде отстранен от длъжност заради участие във фирми.

Споделяне

Още по темата

Още от България