Борисов обяви тотална репресия срещу главанаците, пречещи на туризма

Държавата влезе в кръчмите на Слънчев бряг, премиерът нахока и медиите

Борисов обяви тотална репресия срещу главанаците, пречещи на туризма

“Няма да жертваме милионите туристи или милиардите приходи, които очаква българския туризъм за сметка на няколко главанака. Абсурд!. Тотална репресия ще има върху тях с всички законни средства – полиция, данъчни и ДАНС“. Това обяви в събота премиерът Бойко Борисов по повод престрелката в курорта Слънчев бряг от сряда вечерта. Равносметка е един убит охранител, а известният подземен бос Митьо Очите се намира в болница в критично състояние с пет огнестрелни рани. Държавата на свой ред започна масови проверки в заведенията в курорта.

Резултатът засега е, че седем заведения са хванати, че крият приходите си с “фалшив софтуер“, обясни премиерът.

Сблъсъците в сряда се случиха в бар "4you" в Слънчев бряг, а една от неофициалните версии бе, че хората на Очите са се опитвали да събират "данък спокойствие".

"Огромни усилия съм положил (да върна туристите-б.р.), за да ги провали някой. Това са пари за бизнеса, туроператори, хотелиери и ресторантьори“, обясни Борисов. Той разказа, че по време на стрелбите е бил на награждаването на КРИБ, а дежурният в МВР му звъннал първо на него, а не на вътрешния министър. Това било по-навик.

“Солено ще им излезе“

Тирадата на премиера по повод стрелбите започна от Панагюрище, където той откри модернизирата болница в града. "Това, което си причиниха, ще им излезе солено", закани се той. Преди два дни Борисов омаловажи случилото се като “махленска свада“, вероятно в опит да намали ефекта върху летния туристически сезон. В събота той обяви, че сигурността в курорта е гарантирана.

В отговор на въпрос дали все още случилото се за “махленска свада“ Борисов каза: "С глупости не ми се занимава. Министърката (Румяна Бъчварова) обясни вече… По наше време е разследван (Митьо Очите), по наше време е вкаран в затвора. Какво повече да кажем по тази тема".

Премиерът нахока и българските медии за това как са отразили престрелката по морето. "Сега в Гърция един от най-големите медийни босове е убит… Отворете техните медии и вижте във времето на туризма, летния им сезон, как това е отразено. Направете сравнение. Винаги съм казвал, правят се много неща (в България), резултатите са много видими“, обясни той.

Айде да поговорим и за Орешарски

Помолен да коментира думите на предшественика си Пламен Орешарски, че България влиза в дългова спирала, Борисов отговори: "Един изгонен от народа премиер ми се струва обидно да коментирам".

Той нападна Орешарски, че опитал да събори Общинска банка по сценария на КТБ. "Добре, че общината е яка и ние сме яки, та устояхме", каза Борисов. През февруари 2014 година в Общинска банка имаше акция на прокуратурата с полицията. По-късно тя бе обявена за рутинна проверка. Това се случи четири месеца преди затварянето на КТБ.

И за Кристалина Георгиева

От Панагюрище Борисов коментира и публикациите, които не отхвърлят възможността Кристалина Георгиева ще бъде издигната за генерален секретар на ООН, докато България подкрепя Ирина Бокова.

"Това е хубавото в България“, каза премиерът и сравни хората с новите болници. "Имаме вече да сравняваме много добри болници със свръхоборудване, много… Навсякъде, където отиваме с министър Москов да пускаме (нови болници и апаратура), се казва, че това е най-доброто в света, за поне 20 - 30 болници можем да кажем, че са на свръх ниво. Хубаво е, че има и толкова българи, които могат да кандидатстват за най-високи постове в света и толкова българските имена да са в оборот като успешни кандидатури", каза той.

Борисов напомни, че официалният български кандидат е генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, а Георгиева била уважавана в цял свят и е призната за най-добрия еврокомисар. Той не отрече информация, че Георгиева може да влезе в надпреварата.

И малко за предсрочни избори

Малко по-късно през деня от Славовица, където беше на поклонение пред паметта на Александър Стамболийски, премиерът обясни, че за ГЕРБ няма по-добър момент за предсрочни избори от сегашния. Той напомни, че всички социологически прогнози сочат голямо предимство за партията.

Пред журналисти той изрази недоумение защо парламентарната опозиция в лицето на “БСП, ДПС и ДСБ“ провокира към предсрочен вот, въпреки този факт.

"По-изгодно време за мен за избори няма, а те точно това провокират. Хайде - предсрочни избори, добре, да ги направим. Как ще се представят и какво ще стане? Отговорно ли е това?" попита реторично той в разговор с журналисти в град Раковски.

Той очерта два варианта за стабилно управление при сегашната конфигурация в парламента - БСП, ДПС, ДСБ и "Атака" или ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

"Виждам стабилно управление, само БСП, ДПС и ДСБ заедно, и Атака. Това би било стабилно управление, иначе, сега идвам от Славовица, може да видите как ме посрещнаха земеделците. Ние с Реформаторския блок плюс Патриотичния фронт, който ни подкрепя, е другото стабилно правителство", каза премиерът.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?