Борисов оставен да управлява сам София

Борисов оставен да управлява сам София

БСП и “Алианс за София” са отказали предложението на кмета на София и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов да излъчат по трима председатели в комисиите на Столичния общински съвет (СОС), стана ясно в четвъртък след заседанието на съвета. Двете опозиционни формации в градския парламент са взели това решение с мотива, че Борисов има абсолютно мнозинство от 33 съветника и трябва да поеме цялата отговорност за управлението на София.

По думите на председателя на СОС Андрей Иванов (ГЕРБ) са поискали само 8 ръководители на комисии, но двете опозиционни формации са отказали всякакви властови оферти. За сметка на това представители на десните и социалистите заемат почти всички зам.-председателски места.

“Нашето предложение не бе възприето, вероятно заради кратките срокове за консултации. Ако имахме повече време, сигурно щеше да се стигне до друг резултат”, посочи Иванов като добави, че въпросът с комисиите остава отворен. В крайна сметка СОС почти единодушно гласува предложенията на ГЕРБ. От подкрепа се въздържаха няколко души от БСП.

Така за председател на комисията по устройство на територията бе излъчен съветникът втори мандат Орлин Иванов. В предишния градски парламент той премина и през групите на ССД и “Демократи за София”. Финансовата комисия ще се ръководи от юриста Орлин Алексиев, здравеопазването и социалната политика се разпредели на най-стария член на СОС Лилянда Еленкова, а екокомисията бе поверена на бившия представител на неправителствения сектор в общината Лорита Радева.

Юристите Искра Радева и Малина Едрева станаха председатели съответно на комисиите по нормативна уредба и по образование. Бившият кадър на социалистите и съветник втори мандат Данаил Кирилов ще оглави една от ключовите комисии в съвета – стопанската.

Инженерната инфраструктура бе разпределена на Иван Илиев, а общественият ред и сигурност отиде при представителя на ВМРО в групата на ГЕРБ Ангел Джамбазки. Комисията по транспорт си остана ресорна за сина на главния редактор на “Труд” Радослав Тошев. Този мандат той е представител на ГЕРБ, преди това бе от “Гергьовден”.

Ресорът “младежта и спорта” отиде при световния шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски.  Бившата шефка на БНР Поля Станчева взе комисията по етика, Ирина Йорданова оглави комисията по европейска интеграция, а Атанас Черешаров, който до преди три месеца представляваше неправителствения сектор в общината, сега пое комисията по граждански права. 

Замени, приватизация, ликвидация

Новият председател на общинския съвет Андрей Иванов видя три варианта за бъдещето на общинските фирми. По думите му част от тях ще бъдат приватизирани, друга – ликвидирани, а трета – преобразувани в общински предприятия под прякото ръководство на кмета.

Заличени ще бъдат дружества, които са на загуба и не изпълняват социални функции. “Може да се приеме, че фирма със социални функции е на загуба, тъй като тя не е създадена с цел печалба. Има обаче и такива дружества, които са на загуба, без да изпълняват такива функции”, заяви той.
Там където фирмите се запазят сегашния си формат, ще бъдат намалени хората в бордовете.

Освен това Иванов предлага промени в правилника за работа на СОС, които да затворят вратичките за “корупционни практики”. Според него в този документ можело да се заложат текстове, които да противодействат на скандалните заменки на общинско имущество. Той обаче не обясни какви са механизмите за това.

"Чист съм"

На въпрос на Mediapool за началния капитал, с който е започнал своя бизнес след излизането си от МВР, новият председател на СОС Андрей Иванов не даде конкретен отговор, а започна да отрича да управлява фирми с общинско участие. Той дори обясни, че три от общо петте фирми, в които участва, никога не са извършвали дейност.

В правните регистри той участва в управлението на фирмите “Реал Строй Ап”, ”Директ Транспорт”, “Банкя 21”, Антей ЕМ”, “Еко Енергия 07” и “Банкя 21”. Само за “Реал Строй Ап”, която е регистрирана като строителна фирма, и “Директ транспорт”той заяви, че не работят. С “Антей ЕМ” развивам консултантска дейност, а “Еко Енергия 07” се занимава с алтернативни източници на енергия, каза шефът на СОС..

Иванов пропусна да коментира “Банкя 21”, която излиза, че е третата неработеща фирма с негов дял. Именно в нея, според "Дакси", общината участва с 20 на сто явно. В същото време преди четири дни новият председател на СОС съобщи през пресцентъра на градския парламент, че е закупил на търг същите тези 20 процента от фирмата, която сега обяви като неработеща.

Иванов обеща да бъде и коректив на кмета Бойко Борисов. Той добави, че се е запознал с него едва след като е бил номиниран за председател на СОС и го познавал слабо.

Споделяне

Още от България