Борисов "отмени" орязването на болничните, но се чуди как да спре измамите с тях

"Като дойде петък колко болнични се издават и хайде в Гърция на почивка, ама всички плащат за това"

Борисов "отмени" орязването на болничните, но се чуди как да спре измамите с тях

Премиерът Бойко Борисов обяви във вторник, че засега намерението първите три дни от болничния да се плащат само наполовина, няма да се прилага, въпреки подозренията за много злоупотреби и увеличаващите се разходи.

Държавата ще се ограничи със затягане на контрола и санкциите над фирми и лекари, при които се забелязва концентрация на голям брой болнични листове.

Отстъплението идва след негативните обществени реакции, които мярката предизвика, само няколко дни след като беше заложена в проектобюджета на НОИ за догодина с мотив, че така ще се ограничат болничните с фалшиви диагнози.

Предложението бе работодателите да плащат 50% от осигурителния доход за първите три дни от болничния вместо досегашните 70%, а след това НОИ да покрива 80% от осигурителния доход. Така на практика обаче бюджетът на НОИ, чийто разходи за болнични достигат 500 млн. лева годишно, нямаше да бъде разтоварен особено и главното облекчение щеше да е за работодателите.

Същевременно здравният министър и управителят на НОИ признаха, че както има потърпевши от фалшивите болнични работодатели, така има и такива, които системно се възползват от тях поради невъзможност да плащат заплати на служителите си.

Затова в следващите месеци ще има засилен контрол спрямо предприятия и лекари с подозрително висок брой болнични листове.

Борисов разпореди "контрол на контрола"

"Всяка рестриктивна мярка създава проблем, затова ще направим последен опит, дали с контрол на контрола, да направим специализирана лекарска комисия от няколко доктори, които да отидат и да проверяват болничните листове, да се опитаме, за да не пострадат пък тези хора, които реално са болни, заради тези, които мамят", каза премиерът в началото на правителственото заседание.

"Вие знаете, като дойде петък колко болнични се издават и хайде в Гърция на почивка, ама всички данъкоплатци плащат за това. Естествено сме разпоредили проверки по всичките тези компании, но предлагам министерството да не прилага тази мярка, докато не се опитаме до месец, два, дали ще се справим и ви моля, всичко това да го обясните на хората и те да разберат, че всъщност става въпрос за техните пари", заръча Борисов.

След заседанието той е имал съвещание по проблема със здравния, финансовия и вътрешния министър, на което са набелязани организационни и законодателни мерки за повишаване на контрола.

Държавата изплатила 105 000 дни болнични на служителите в една фирма

"Става въпрос за над половин милиард щети. В същото време имаме сигнали и протести на компании, които искат да закриват заводи, например Ихтиман, защото един доктор дава по 200 или 500 болнични листове", каза Борисов.

"В една фирма има 105 000 дни болнични, изплатени от държавата. В същото време ние сме изключително социална държава и всяка такава рестриктивна мярка създава проблем", заяви той и допълни, че ще се направи последен опит за затягане на контрола.

Засега обаче не е ясно как ще става това:"В Полша за фалшив болничен отнемат правата на лекаря, повече не може да е лекар. Това е много трудно доказуемо. Ще кажете - защо полицията не се занимава - защото всеки може да изкара, че има кръвно, докато отидат да го проверяват може да му се нормализира кръвното. Просто трябва да знаем, че когато се дават фалшиви болнични, се ощетяват всички и накрая сметката става огромна".

Борисов изтъкна, че "става въпрос за милиарди, които изтичат през една или друга форма от тази система".

"Населението е намаляло, с 60% повече са се увеличили болничните и в пъти повече пари за здравеопазване са дадени. В същото време болниците, над половин милиард дългове, сиреч изхарчени пари", обобщи ситуацията Борисов.

50% от служителите в закъсали фирми се оказват в болничен

Управителят на НОИ Ивайло Иванов съобщи, че за последните 6 години болничните листове са нараснали с 60% - от 1.9 млн. на 3 млн, което коства около 500 млн. лева годишно на бюджета.

"Има райони със силно засилено издаване на болнични листове. Има много места и фирми, които изпадат в неплатежоспособност, над 50% от тези служители се оказват с болнични с временна нетрудоспособност", заяви Иванов. И допълни, че това води до сериозен ръст в разходите на НОИ и публичният ресурс трябва да се защити, за да се гарантира правото на болничен на реално нуждаещите се от такъв.

"Набелязани са мерки и срокове, които да урегулират това ставащо все по-уродливо явление", каза след съвещанието при премиера здравният министър Николай Петров.

"Тревогата бих казал е в няколко посоки. На първо място – определен тип работодатели да имат индиректна да кажем полза от една такава рязко нарастваща практика. От друга страна работодатели, които са тотално ощетени от една такава практика и не на последно място цифрите, които се товарят на бюджета на НОИ са изключително тревожни", каза Петров.

Той отказа да изнесе конкретни данни, но заяви, че институциите разполагат с подробна статистика за определени лекари и за определени хора с болничен, който са прекарали в чужбина.

Петров съобщи, че ще се увеличи контролът от страна на Националната експертна лекарска комисия и районните здравни каси, като се обмисля и промяна в някои нормативни документи за увеличаване на санкциите при издаване на болнични на базата на фалшива диагноза.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?