Борисов отново ряза лента на работещ от шест месеца завод

Борисов отново ряза лента на работещ от шест месеца завод

Премиерът Бойко Борисов преряза във вторник лентата на работещ от шест месеца завод в софийското село Мусачево. Той е на южноафриканската компания “Ей Ел Си” (ALC – Automotive Leather Company) и е за изработка на кожени тапицерии за 5 и 7 серия на BMW.

Това е вторият случай, в който Борисов открива работещо от доста време предприятие. Преди година той и румънският му колега Емил Бок рязаха лента в Букурещ на функциониращ също от шест месеца завод за рециклиране на акумулатори, собственост на българската “Монбат”.

“Истински се радвам и приветствам инвеститори, които правят заводи, реално производство, разкриват работни места”, каза Борисов по време на церемонията в с. Мусачево.

“Бавно, полека нещата ще се подобрят. Имаме икономическа и финансова стабилност, най-ниски данъци в ЕС. Не кой да е, а страни от десетата икономика в света са дошли да им се правят много важни части от автомобилите в България. Голяма част от автомобилните стъкла в Европа се произвеждат в България”, отбеляза още премиерът.

Той каза, че досега 75 на сто от инвестициите са били в строителството – "абсолютно спекулативни", а останалите – във вятърни и соларни паркове, на които се заплаща висока цена за произведената електроенергия.

Премиерът се обърна към работниците с думите, че разчита на високото качество на труда им да привлече последващи инвестиции.

Борисов каза още, че се надява пътят за с. Мусачево да бъде ремонтиран до края на деня и се мотивира с това, че през 2012 г. от новата фабрика се очаква да излезе продукция за 30 млн. евро.

Инвестицията на южноафриканската компания у нас, чиято дейност е свързана с изработка и износ на луксозни кожени салони за автомобили, възлиза на 4 млн. евро, като във фабриката са разкрити 500 работни места.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев отбеляза, че политическата и макроикономическа стабилност на страната са били сред причините, поради които ръководството на “Ей Ел Си” е решило да инвестира тук, а не в някоя друга държава, въпреки че са проучвани и други възможности.

Посланикът на Южна Африка у нас Шийла Камерър припомни, че през тази година се отбелязват 20 години от установяването на дипломатически отношения с България. По думите ѝ в двустранните отношения това събитие е сигнал за нарастващия интерес на южноафриканските предприятия към възможностите, които България предлага в областта на търговията и промишлеността. Посланик Камерър припомни, че “Ей Ел Си” е третата южноафриканска компания, инвестирала в България.

Споделяне

Още от България