Борисов поиска от Ципрас да свали блокадата на българо-гръцката граница

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов е разговарял по телефона с гръцкия си колега Алексис Ципрас заради протестите на гръцките фермери, които блокираха българо-гръцката граница, съобщиха от правителствената информационна служба.

Борисов е посочил, че близо 1800 камиона изчакват от двете страни на границата заради блокадите на пътища на гръцка територия, в резултат на което търпят огромни загуби и санкции.

Той казал, че вътрешни проблеми не трябва да се превръщат в повод за нарушаване на правото на свободно движение на хора и стоки и призовал министър-председателя Ципрас да бъдат предприети мерки, включително чрез осигуряване на коридор за транзитни превози.

Граничният пункт "Кулата-Промахон" е блокиран от понеделник. Стачкуващите продължават да пропускат само леките автомобили и автобусите.

В българската част тировете се отбиват в аварийната лента на платното. Ако блокадата продължи по-дълго, товарните коли ще бъдат спирани във вътрешността на областта на обособени паркинги.

Опашката от тежкотоварни автомобили на граничен пункт "Кулата" е десет километра и започва още от отклонението за село Генерал Тодоров на АМ "Струма", съобщи БНР.

През граничният пункт "Илинден-Екзохи" пропускането се осъществява през определени периоди от време.

В следобедните часове бе блокиран и пунктът "Маказа-Комотини".

По-рано във вторник ръководството на Министерството на транспорта се срещна с гръцкия посланик в София Димостенис Стоидис във връзка със ситуацията на българо-гръцката граница. Българските представители настоятелно призовали посланика да бъде осигурен коридор за транзитните превози.

Димостенис Стоидис е посочил, че това е първата среща, на която българските власти се обръщат официално към гръцката страна, по повод блокадата на граничните пунктове. По отношение на поставените искания от българска страна той е изразил притеснение за бързото разрешаване на проблема. По думите му, до четвъртък, 4 февруари, трудно ще се намери решение, тъй като тогава се готви общонационална стачка в Гърция.

Споделяне

Още от България