Борисов праща на Путин "100 от най-добрите бойци" да гасят пожарите

Борисов праща на Путин "100 от най-добрите бойци" да гасят пожарите

Български отряд пристига в Русия, за да помогне в гасенето на пожарите, съобщи Юрий Бражников от руското Министерство на извънредните ситуации (МИС) и така безпрецедентно изпревари официалното прессъобщение на българското правителство.

Българският отряд включва "100 от най-добрите бойци на противопожарната охрана, екипирани с най-ново оборудване за гасене на пожари", заяви Бражников, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По-късно от Министерския съвет в София разясниха, че българското участие е по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов след негов разговор с руския му колега Владимир Путин.

От правителствената пресслужба уточниха, че 95, сред които трима медици, служители на ГД "Пожарна безопасност и спасяване" в МВР заминават за Москва в петък вечер.

Пожарните екипи са от областите София, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Кърджали, Смолян и Хасково. Участниците в мисията са се включили на доброволен принцип, а екипите са оборудвани с импулсни водно-гасителни системи и компресори. Българските пожарникари ще работят на територията на Подмосковието.

Началникът на главното управление на МИС за Московска област Евгений Секирин пък съобщи, че българите ще работят в Ногинския и Орехо-Зуевския район.

Международната подкрепа за руските огнеборци нараства, каза Юрий Бражников и уточни, че основен акцент в тази помощ е "високотехнологичното оборудване".

Освен България помощ на Русия оказват и Украйна, Беларус, Казахстан, Армения, Италия и Полша.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?