Борисов: През май ще минем колективния имунитет срещу Covid

"Омразата към нас е, че побеждаваме. Най ще са щастливи, ако не се явим на избори", коментира премиерът

Борисов: През май ще минем колективния имунитет срещу Covid

Премиерът Бойко Борисов ревизира в неделя прогнозите на правителството за постигане на колективен имунитет на българите срещу коронавируса. Борисов вече смята, че той ще бъде постигнат още през май, вместо през август. Повод за оптимизма му са очаквания за над 3 млн. души, които ще са ваксинирани дотогава. Премиерът изрази притеснения, че България е поръчала 2 млн. доза от ваксината на Johnson & Johnson, а вече за нея имало "неприятни" коментари, визирайки че Европейската агенция по лекарствата обяви, че ще изследва ваксината за връзка с образуването на кръвни съсиреци.

Май, вместо август

"Ние мислехме август месец, но аз съм убеден, че май месец вече ваксинирани над 3 млн. души, с тези, които са оздравели, ще минеме колективния имунитет, за да се махне тази пандемия. Казвам го още веднъж, защото всичко е договорено, да не дойде после някой да си приписва заслуги, че видите ли нещо е направено", каза Борисов.

Той добави, че от ваксината Johnson & Johnson се очакват в България 2 млн. дози. "Тя не е излезнала на пазара, другата седмица идва, започват и за нея да говорят разни работи - неприятни. С една дума търговската война е в страшна сила", каза Борисов.

Премиерът заяви още, че хората могат да са спокойни, че имунизацията ще върви с пълна сила и припомни, че с Pfizer са договорени 2.7 милиона дози допълнително да бъдат доставени в България през следващите два месеца.

Борисов добави, че предстои да бъдат уточнени доставките на дозите от ваксината по седмици, както и разпределението към личните лекари. Той увери, че и към момента борбата със заразата продължава и вече тече подготовка на европейско ниво относно ваксинирането през следващите две години, но вече при по-високи цени. По тази причина според премиера в новите бюджети би следвало да се залагат и по-големи буфери за ваксини.

"Омразата е защото побеждаваме"

Борисов коментира и изборните резултати. 

"Няма досега друга партия да е излизала от пълен мандат и да спечели изборите. Просто омразата към нас е, че ние побеждаваме. Така, че най ще са щастливи, ако не се явиме на избори", каза той.

Волейболна зала в село Тополово за 800 000 лева

Оптимистичните новини за колективния имунитет Бойко Борисов съобщи през фейсбук от посещение в село Тополово, където с отпуснатите от правителството над 800 000 лева се изгражда многофункционална спортна зала за волейбол и баскетбол. Спортното съоръжение ще бъде използвано и като физкултурен салон на ОУ "Отец Паисий".

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който също беше на място с премиера, изтъкна, че това е едно от съоръженията, изграждащи се с отпуснатите 25 млн. лв. от правителството за изграждане на физкултурни салони.

Борисов пое ангажимент обектът да бъде изграден по молба на волейболния клуб на Тополово, с чиито представители Борисов се срещна по време на посещението му в Асеновград през февруари миналата година. Спортното съоръжение се очаква да бъде завършено до два месеца.

По-късно Борисов посети и манастира Св. Петка Мулдавска, за чийто ремонт бяха отпуснати 3 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България