Борисов призова Турция да не се бърка във вътрешните ни работи

Премиерът посъветва Москва и Анкара да вземат пример от България за балансирана политика

Премиерът Бойко Борисов призова Турция да не се бърка във вътрешните работи на България и се надява Москва и Анкара да вземат пример от страната ни за водене на балансирана политика. След седмица на мълчание относно разцеплението в ДПС, отстраняването на бившия лидер Лютви Местан, приютяването му в турското посолство в София и искането на Анкара да вземе страната на изключения лидер, Борисов реши да говори по темата при рязането на лентата на 13-километра от Северната скоростна тангента на София.

Премиерът обясни, че реагира публично едва сега, "защото те си позволяват да говорят, че едва ли не едни или други в България хора са подвластни – едни на Турция, едни на Русия или на който и да било".

За Борисов "са абсолютни внушения, че има някакъв спор чрез ДПС" за отношенията ни с Русия и с Турция.

"Искам и с двете държави да имаме приятелски отношения. Аз съм си избрал и това ми е призванието да си защитавам България и мисля, че го правя по най-добрия начин", каза Борисов.

"Така че се надявам Русия и Турция да се равняват по България и да се спре с тези конспиративни теории, че някой може да ни повлияе. Не, на нас може да ни влияе Европейският съюз", каза премиерът.  

Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган мотивира изключването на Местан от ДПС с аргумента, че е предал България с прочитането на декларацията в подкрепа на Турция за сваления руски самолет на турско-сирийската граница.

Борисов заяви, че не се е срещал с Лютви Местан след отстраняването му. Не стана ясно обаче дали е имал среща с Ахмед Доган или други дейци от ДПС.

Намесата на Турция във вътрешните работи

"Многократно... даже някои от моите приятели и колеги от Реформаторския блок, визирам примерно колегата Атанасов, е казвал, че страховете ми са неоснователни. Вие видяхте само за няколко дена каква буря се разрази и всъщност много маски паднаха, че действително има интерес към нашата вътрешна политика, да има възможност да ѝ се влияе от страна на Турция", каза Борисов.

"Съвестта ми е чиста, защото на Ахмет (Давутоглу – турският премиер бел.ред.) аз му казах всичко и когато беше в България, и в телефонен разговор. Искам специално да му благодаря, че той ме разбра и вицепремиерът им, и външният министър, които трябваше да дойдат в събота, не дойдоха. Защото аз им отказах среща с мен и им казах, че България е свободна държава. На частно посещение всеки може да дойде, но това би било много лош знак и би се разчело лошо от правителството и българите като цяло, като народ", каза Борисов по повод информациите, че той е отказал официална среща с външния министър на Турция, както и да се намеси в конфликта с ДПС на страната на Местан.

"Външната политика между двете държави се води на ниво правителство, на ниво външни министри, на ниво премиери и разбира се президент", каза още Борисов.

Премиерът заяви, че когато Турция е помагала за бежанската криза, той на "висок глас" е  изказвал своята благодарност.

"Разбира се, има много теми, по които ние не сме се разбирали и тогава пак тихо, но достатъчно твърдо съм им казвал, че не съм съгласен с това, което правят и то им се върна", допълни още Борисов.

Чудовищното сближаване на Турция и Русия за сметка на България

"Защото когато те взеха двата реактора от "Белене" и решиха да ги строят в Турция , това беше индиректен удар срещу България.  Когато "Южен поток" се прекръсти на "Турски поток" и тръгна да обикаля България през Гърция и Македония и това беше съобщено от президентите Ердоган и Путин в Анкара, аз видях чудовищно сближаване между Турция и Русия за сметка на България, но пак не реагирах публично, както сега. Защото те си позволяват да говорят, че едва ли не едни или други в България хора са подвластни – едни на Турция, едни на Русия или на който и да било", продължи премиерът.

"Когато ние спазвахме европейското ембарго за Русия, за около 10 млрд. евро им беше оборота на зеленчуци, плодове, хранителни стоки за сметка на нашите производители, които над 300 млн. лв. са загубите ни от ембаргото за Русия и контраембаргото руското към България. Когато руският президент негласно каза, че не е хубаво да се ходи в България на почивка, а да отидат в Турция, те правиха милиарди обороти от този туризъм, за сметка на българския, аз пак си мълчах", каза още министър-председателят.

Балансирана политика

"И сега някой да казва, защото водим една балансирана политика – искаме да си направим газоразпределител, където от 3-4 източника на газ, пет дори, да си получаваме газ, сме подвластни на една или друга политика на Русия, това е не само невярно, не само голяма глупост, но и несправедливо с оглед на събитията, които ставаха през това време", заяви Бойко Борисов.

"Така че тяхната заигравка (на Турция – бел.ред.), нека да я наречеме с голямата мечка им донесе някои несгоди след това", допълни той.

Премиерът се надява България да продължи да работи добре с турското правителство, "солидарно като натовски държави и да не си прехвърляме проблеми, които по никакъв начин не ги искаме нито те, нито ние".

Местан и турското посолство

Бойко Борисов заяви, че не е говорил с Лютви Местан след отстраняването му от лидерския пост в ДПС.

Относно визитата на Местан в турското посолство, за да търси закрила за сигурността си, Борисов отбеляза, че бившият лидер на ДПС има охрана от Националната служба, която не е по-малко от неговата. "Така че не знам от какво се притеснява", учуди се премиерът.

"В ежедневните си контакти посланици идват при нас, ние ходим в посолства, сега аз не ходя, даже и на националните им празници не ходя, ако сте забелязали, но с министрите и депутатите много често се срещат, така че след това какво обяснение всеки ще даде си е негова работа", каза Борисов по повод твърдението на Местан за заплахата за живота му.

"Когато се случваха нещата в ГЕРБ и нас ни тормозеха, не се сещам някой така да се грижи за нас", каза още Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България