Борисов призовал лидерите на Балканите да спрат с определението "Велика" за държавите си

Борисов призовал лидерите на Балканите да спрат с определението "Велика" за държавите си

Премиерът Бойко Борисов е призовал лидерите на страните от Западните Балкани занапред да не използват определението "Велика" за името на държавите си. Това е станало по време на неформалната среща помежду им в София, съобщи министърът за българското европредседателство Лиляна Павлова пред бТВ.

По думите ѝ България и Австрия са се договорили темата за разширяването на ЕС към Западните Балкани да не слиза от дневния ред по време на австрийското председателство през втората половина на 2018 г. Заедно с Австрия ще направим общо едногодишно председателство по темата за Западните Балкани, каза Павлова.

Представители на частния сектор на срещата са настояли за въвеждане на единна система за тол такси в региона за улесняване на трафика и за подобряване на граничния контрол с модерни системи, допълни тя.

Павлова увери, че подготовката за българското председателство фактически е приключила на 1 декември като остават дребни тестове на апаратура. Срещата в четвъртък в НДК можело да се нарече "генерална репетиция", включително на системите за сигурност, посочи тя.

Бюджетът за ремонти и техника в размер на 75 млн. евро не е надхвърлен, увери Павлова.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?