Борисов с тайна мисия на иракско-турската граница

Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов е имал срещи на границата между Турция и Ирак във връзка с кризата с българските заложници, съобщиха източници на Mediapool.

Борисов е заминал с правителствения самолет в събота и се завърна в сряда, часове след като Ал Джазира съобщи за екзекуцията на един от българите. По непотвърдена информация ген. Борисов е пътувал до границата с Ирак с надеждата българските заложници да бъдат освободени. Турските власти успяха да освободят техни заложници, отвлечени от друга групировка неотдавна в Ирак.

Пред БНР Борисов не е отрекъл информацията за посещение в Ирак, но казал само: "Не се месете там, където не ви е работа".

Попитан какви са били задачите на главния секретар на МВР зад граница, президентът Георги Първанов каза пред репортери, че те са били да установи контакти и да направи консултации с турските си колеги.

Президентът посочи, че той не може да командирова ген. Борисов, но е запознат със случая.

От прессекретариата му по-късно уточниха, че пътуването на ген. Борисов е било до Турция. От пресцентъра на МВР също съобщиха лаконично, че Борисов е бил в Турция по покана на турските специални служби за обмяна на опит.

Министър-председателят Симеон Сакскобургготски е знаел за командировката на Бойко Борисов, но повече информация за неговата мисия можел да разкаже самият генерал.

На въпрос дали премиерът е разписал командировката на ген. Борисов правителственият говорител Димитър Цонев каза, че по принцип, за да напусне правителствен самолет заедно с авиоотряда страната, има определени процедури, които трябва да се спазят, и в този случай процедурите и формалностите са спазени.

"В никакъв случай не мога да правя връзка между присъствието на който и да е български представител в Багдад или на територии, близки до Ирак, и това, което се случи с българския заложник", заяви в сряда правителственият говорител и отрече да има пряка връзка между командировката на главния секретар на МВР Бойко Борисов в Ирак и случилото се през нощта в Мосул.

По-рано в сряда говорителят на военното министерство Румяна Стругарова заяви: "Нещо се е случило вчера след обяд във вътрешнополитически план в района, където са били българите и похитителите им. От това е ескалирало напрежението и за това се е стигнало до това радикално решение".

По неофициална информация от спецслужбите обаче "случилото" се е било подготвяна операция за освобождаване на заложниците.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?