Борисов се отказа да предлага кабинет и още в четвъртък връща мандата

Плевнелиев: Много скоро ще имаме правителство

Сн. БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се отказа да предлага правителство и съобщи, че ще върне проучвателния мандат веднага, след като му бъде връчен в четвъртък от президента Росен Плевнелиев.

 

"Утре ще приема мандата и още там (в президентството, бел. ред) ще обявя кабинета и ще върна мандата, така че да спестя време, около половин час, до даването на мандата на следващата партия", заяви Борисов. 

 

След като само преди ден Борисов каза от парламентарната трибуна, че като лидер на партията, спечелила изборите, е "задължен" да предложи правителство, в сряда той съобщи, че ще обяви кандидатите си за министри пред медиите, но не и в Народното събрание.

 

"Няма да представя правителството пред парламента, защото тройната коалиция вече е видна, така че само ще губя време", каза Бойко Борисов.

 

След като ГЕРБ върне мандата, Плевнелиев трябва да го връчи на втората партия – БСП, която вече заяви, че ще предложи правителство начело с Пламен Орешарски.

 

Вярвам, че много скоро ще имаме правителство, коментира президентът в сряда.

 

"Утре всички партии в новото Народно събрание ще бъдат мои гости, очакваме новини бързо, скоростно и преди всичко, най-важното е и аз съм убеден, че ще се носи отговорност оттук нататък, включително политическа и експертна, за България. Очаквам утре интересни дебати", заяви Плевнелиев в Брюксел, където ще участва в заседанието на Европейския съвет.

 

Убеден съм, че българските политици ще вземат своите мъдри и отговорни решения, каза още държавният глава и добави, че ще разкаже на "много от нашите приятели и партньори в ЕС какво се случва в България".

Споделяне

Още по темата

Още от България